Aftonbladet finns en artikel om vaccinet mot HPV. I artikeln berättar man att flera insjuknat efter vaccineringen, vilket inte förvånar mej, men vad som däremot förvånar mej är påståendet som medicinska chefen för Sanofi Pasteur MSD i Norden kommer med. Hon påstår att det bara var ett sammanträffande att flickan insjuknade i MS strax efter vaccineringen, eftersom MS vanligen bryter ut i tonåren. Här är exakt vad som står i artikeln ”Det är just i tonåren som man ser utbrott av MS och också i den åldern man vaccinerar”.

Påståendet stämmer inte, eller jo, det är säkert nog i tonåren som man gör vaccineringarna, men MS diagnoserna görs vanligen i 30-års åldern, inte i tonåren som hon påstår. Det är faktiskt rätt ovanligt att så unga får en MS-diagnos och det borde hon känna till. Jag själv fick min diagnos strax innan jag fyllde 30 och det är den vanligaste åldern att få en MS-diagnos. Sjukdomen har nog funnits redan länge men det tar oftast många år innan symptomen blivit så allvarliga att man kan finna en diagnos.

Antagligen är det så att flickan skulle ha fått en MS-diagnos förr eller senare men nu blev det förr p.g.a vaccinet. Det borde man inte sopa under mattan med dylika falska påståenden. Kanske borde man grundligare undersöka de som ska få vaccinet och inte vaccinera dem som hör till riskgrupper för autoimmuna sjukdomar. Det skulle göra vaccineringen väldigt dyrt men skulle också minska risken för väldigt tragiska insjuknanden. Jag misstänker att vacciner gör att sjukdomar som t.ex. MS blir mycket aggressivare än de annars skulle ha varit, även om de kanske skulle ha brutit ut utan vaccinet.

Diskussioner för och emot vacciner går emellanåt väldigt het men övertramp och rena lögner förekommer i båda lägren. Vacciner är i många fall nödvändiga men jag tror att vi måste acceptera att de inte är lösningar för alla problem. Jag misstänker att kroppen inte klarar av belastningen av för många vacciner och det orsakar mera problem än vad man försöker lösa. Man borde kanske satsa på att bara skydda sej mot de viktigaste sakerna med vaccinering.

Annonser