Köpte biljetter till Black Sabbaths tuné i vår. Ska bli kul att höra dem live igen, sist jag var på deras konsert, om man inte räknar Heaven And Hell v.s., var 2005 och det är ju ett tag sedan. Black Sabbath är min absoluta favorit och har varit det länge. Visst finns det många andra bra band men Black Sabbath är på något vis det som summerar alla andra.

Deras musik har en sådan bredd att det är svårslaget och det är inget sammanträffande att man hittar spår av Black Sabbath i nästan alla metal-band efter dem. T.ex. Iron Maidens galopperande rytm som påminner mycket om stilen i Children of The Grave men å andra sidan kunde det ju också vara The Shadows Apache som varit förebild (knappast men ändå). Metallicas akustiska inslag är också antagligen inspirerad av Iommi och Metallica har ju ofta poängterat hur viktig Black Sabbath har varit för dem.

Grunge är ju annars den stil som påstås vara mest inspirerad av Black Sabbath, vilket kanske är sant, men likväl är det nog inom metal som de största influensera finns. Det tog en väldigt lång tid annan det blev rumsrent att erkänna att man är inspirerad av Black Sabbath för media, speciellt i England, har varit ganska grymma i kritiken mot dem.

Deras musik är kanske enkel men det är enkelheten som just skönheten. Deras musik är dock inte enkel att återspela korrekt. Iommi är en otrolig gitarrist och jag tycker att Rolling Stones Magazine är idioter som listar honom på plats 86 i listan över tidernas bästa gitarrist. Hur kan en gitarrist som ensam började spela det sound som kom att bli Heavy Metal listas så lågt? Hur många andra gitarrister kan säga att de har uppfunnit en egen musikstil? Iommi är inte tekniskt den främste, det har handikapp satt stopp för, men han hittar på nya riff som ingen annan och för de som inte känner till hans musik så rekommenderar jag varmt han solo-material (Iommi, Fused, DEP-sessions m.fl.). Det är otroligt bra musik.

Annonser