Vi har två spotlights bredvid sängen och de använder 50W halogenlampor. Problemet med dem är att de drar mycket ström och blir väldigt heta. När själva armaturen är av rostfritt stål, så bränner man sej ganska rejält om man råkar röra vid en när den varit på ett tag.

Därför böt jag halogenlamporna till LED-lampor för några år sedan, minns inte exakt hur länge sedan. De var bara 1W, så de ger inte speciellt mycket ljus men det räckte till för att man inte ska snubbla i mörkret när man går och lägger sej. Största felet med dem var dock att ljuset var blåaktigt och det gav en steril känsla som inte var speciellt mysigt i sovrummet. Att kunna läsa i det ljuset hade också varit positivt.

Igår såg jag i butiken nya LED-lampor som hade samma infästning, GU10, och som lovade ge samma ljus som 35W halogen. Det räcker mer än väl till för att läsa men största fördelen är nog att den ger ett behagligt vitt sken och inte nåt blått ljus. El-förbrukningen är 4,5W, vilket är nästan fem gånger mera än de gamla som var bara 1W men det är likväl mindre än en tiondel av de gamla halogenlamporna.

LED-lamporna var också väldigt dyra men förbrukar bara en tiondel, så de betalar sej ganska snabbt tillbaka om vi använder dem 2 timmar per dag i snitt. I verkligheten använder vi nog dem inte så mycket men redan med en timmes användning så betalar de sej tillbaka på mindre än ett par år. Tillverkaren lovat att de ska hålla i 35 000 timmar, vilket är kanske 10 gånger längre än halogenens livslängd. Detta är dock bara min gissning. Under hela sin livslängd räknat, så sparar LED ganska stora summor och beaktar man även inköp av nya halogen lampor, så blir besparingen ännu större.

Jag är väldigt nöjd med köpet. För det blåa ljuset störde väldigt mycket. Trevligt också att ljuset räcker till när man läser i sängen. LED är nog framtiden vad gäller belysning. Dagens energisparande lampor innehåller kvicksilver och de håller inte lika länge som LED. Därtill drar de mera ström än LED och tänds långsamt, speciellt om de är kalla. T.ex. i källaren och utebelysningen tänds de väldigt långsamt. Vi har en utebelysning med tre lampor i en och samma stolpe. Om det är under -15 tänds bara två och under -20 bara en och när det är riktigt kallt tänds inga alls.

Jag tror att de energispararlamporna vi nu använder mest kommer att falla bort i framtiden när priset på LED faller och tillverkningen kommer igång på allvar. Då får vi lampor som verkligen förbrukar lite, håller länge, tänds snabbt och inte innehåller farliga miljögifter. Det är en lovande framtid ur belysningssynpunkt men priset måste ner, för jag tror att ganska få är idag villiga att betala de priser som begärs för LED-lampor. Människor är vanligen inte så framsynta att de vill betala 5-10 gånger mera för en lampa som förbrukar mindre och håller längre, fast både de och miljön skulle vinna på det i långa loppet.

Vi har ännu 6 halogenlampor i användning men tyvärr finns det inte tillräckligt effektiva LED med den sockeln. Åtminstone har jag aldrig sett sådana någonstans. Jag minns tyvärr inte vad den sockeln hade för kod men jag tror det är G9 eller G4. Det finns nog LED som passar men de ger inte tillräckligt med ljus för att kunna ersätta halogenen vi nu har.

Annonser