Naturligtvis finns det sådana men rubriken valde jag därför att de blir alltmer sällsynta. Av de neurologer som jag träffat är en pedantisk och jämnar ut gräsmattan med sax (ingen överdrift!), en är alkoholist och totalt oberäknelig, en hade suttit i fängelse för försnillning och numera sitter han i fängelse för att ha misshandlat sin fru med en hammare, två verkade helt normala och om dem har jag inget ont att säga men de var bara sommarvikarier.

Den neurolog som behandlat mej mest är alkoholist och därför har det kanske inte varit så konstigt att man ibland blivit illa behandlad. Det som förundrar mej är att det var allmännt känt att han var alkoholist men likväl tilläts han fortsätta arbeta. Antagligen därför att man inte hade någon annan att sätta i hans ställe.

Jag har genom åren träffat många olika läkare och känner ett par stycken personligen. Några har varit trevliga men konstigt många har bara tryckt ett recept i handen så fort som möjligt. Att hitta en läkare som verkligen sätter sej ner och lyssnar på ens besvär är svårt att hitta. Sjukvården idag tycks mest vara att ordinera mediciner, inte att försöka få människorna att bli friska och må bra.

Det är onödigt att hoppas att en läkare ska ge tips om hur man kan bota sej utan mediciner, eller ens förebygga sjukdomar. Ok, faktiskt har jag träffat en sådan läkare. Hon var bra om än hon inte riktigt förstog mitt dilemma (som jag inte tänker gå närmare in på men det berodde inte på att hon var kvinna).

Vad är då relevansen i allt detta? Jo, läkarna är bara människor med samma fel och brister som du och jag. Vem vet, kanske t.o.m mera. Ta alltså deras råd med en nypa salt. Ta reda på hur de mediciner de ordinerar fungerar och om de verkligen är till någon nytta. Ta reda på om det finns hälsosammare alternativ att lösa hälsoproblemet än att äta mediciner.

Läkare är ofta emot kosttillskott med hänvisningen att kroppen sällan lider av bristtillstånd vad gäller vitaminer men det de inte säger är att kroppen aldrig lider av brist på mediciner (undantag då om man är diabetiker och räknar insulin som medicin och dylika fall). Läkare har ofta en dubbelmoral som gör att de är för mediciner trots att de är emot att man intar onödiga preparat.

Löper man risk för hjärt- och kärlsjukdomar finns det många enkla sätt att minska risken genom att ändra livsstil men läkarna vill ofta att man inte ska behöva göra det, utan ordinerar istället piller (statiner m.m) som lösning på problemet. Enligt Hippokrates ska en läkare hjälpa på bästa sätt utan att skada patienten. Det gäller inte längre, för då skulle läkarna inte kunna ordinera många mediciner och speciellt inte statiner som är en av de mest onödiga mediciner som finns. Eller mera korrekt, de flesta använder dem i onödan, det finns de som kan ha en viss nytta men de är relativt få.

Annonser