Jag har med intresse följt med Meegos utveckling och överväger att installera den i min N900. Igår meddelade Nokia om den nya N9 som använder just Meego. En positiv nyhet från Nokia som Stephen Elop omedelbart saboterar genom att meddela att N9 blir den enda telefonen Nokia gör med Meego.

Vem vill köpa en telefon med så osäker framtid, oavsett hur bra den är? Om det inte kommer någon efterföljare, kan man ju anta att det inte kommer uppdateringar eller program heller, för vem vill spendera tid att utveckla program till ett operativsystem som inte används.

Visserligen är det ju inte enbart Nokia som använder Meego men de har den största volymen. Det är verkligen synd att Nokias VD saboterar sitt eget bolag och produkter genom att så skarpt dra gränserna. Visserligen är det samtidigt bra att ge tydliga signaler men eftersom man satsat hårt på Meego, borde man i.a.f ge ut några telefoner med Meego och inte enbart satsa på Windows.

Jag tror att Windows kan ge Nokia en lysande framtid men det kommer att ta tid. Då är det inte så lyckat att kapa trossen till Cymbian och Meego, som trots allt är båda bra plattformer, även om kunderna föredrar Android och iPhone. I min åsikt borde man ha satsat på alla tre, vilket skulle kräva enorma resurser, vilket Nokia har, innan man officiellt dumpar Cymbian och Meego.

Det skulle vara ett säkrare val och Cymbian är inte så dåligt att den kräver att man lämnar den omedelbart. Det finns trots allt en stor kundkrets som inte bryr sej vilket operativsystem deras telefon har. Meego hade potential att bli en succé om inte Elop hade sabbat N9:ans framtid genom att meddela att den blir den enda.

Elop har på många sätt varit en positiv förändring för Nokia men han har också varit onödigt hård i sin linjedragning. Att först förklara Cymbian död, för att sedan berätta att den kommer ännu att finnas med ett tag, var inte speciellt smart.  Att göra N9:an till en ”one off” var heller inte speciellt smart, eftersom det kommer att dröja innan Windows telefonerna slår igenom. Det hade nog varit bättre att ha flera ben att stå på tills man har en Windowstelefon som kan konkurrera med Android och iPhone.

Annonser