Jag förstår att förlusten mot Finland var ett hårt slag för det svenska landslaget men enligt denna nyhet så är åtminstone en spelare en väldigt dålig förlorare. Hur kan man håna en hel nation för att man ler efter en seger? Att man gör en piruett förändrar heller inte situationen. Det berättar en hel del att andra spelare inte uppfattade det som något hån, vilket jag tolkar som att de har mera vett och sans. Om man ser på det hela på TV så ser man att han gör det för publiken, inte Jämtin, det svenska laget eller speciellt för det svenska folket.

Besvikelsen är säkert väldigt stor men att börja prata om att Koivu skulle håna Sverige är att ta i en hel del. Inte tror jag att Sverige är en så klen nation att man tar illa vid sej av att vinnarna är glada och visar det öppet. En hel del bitterhet har jag läst i kommentarer på nätet, B-VM och juniorlag och andra undanföklaringar, men också en hel del som varit ärligt och öppet glada över Finlands seger och så bör det också vara. Hade Sverige vunnit hade det varit svårare för Finländarna att vara glada just p.g.a hånet i svensk media och för att Sverige hade tagit ut segern i förhand men i övrig tror jag inte att det är någon större skillnad mellan länderna.

Många anklagar Finland för att vara dåliga vinnare men om man beaktar hur svensk media har betett sej arrogant så har man nog inget att klaga över, utan man får ta pikarna som det de är, payback. Visst finns det säker överdrifter i segeryran men hur hade det inte varit om det hade varit omvänt. Därtill var den svenska median dåliga vinnare innan de ens vunnit.

Det har varit många pikar i media men det bör inte glömmas att det var Sverige som började smutskastningen redan innan finalen hade spelats. Många anser att det hör till sporten, det gör inte jag, men man får så lov och ta det då man inte kan göra något åt det heller. Som man bäddar får man ligga och så vidare…

Till sist kanske skäl att påminna om lite statistik. Finland och Sverige har mötts 5 gånger i VM-final och av dessa har Sverige vunnit tre gånger med ett måls marginal. En knapp seger alltså men seger likväl. Finland har vunnit två gånger men då med utklassningssiffror (4-1 och 6-1).

Annonser