Det är sällan man ser så stora målskillnader i en VM-final i ishockey som vi såg igår. Sverige öppnade bra men det gjorde även Finland, om än Sverige såg en aning starkare ut i första perioden. I andra perioden jämnade det ut sej om man inte beaktar ett par finska utvisningar som dock Sverige inte lyckades utnyttja.

Det finska målet i slutet av perioden var nog psykologiskt sett mycket viktigt, även om jag tror att Finland hade hämtat upp sej likväl i den tredje perioden, för Finland har genom hela turneringen öppnat svagt för att bli bättre mot slutet. Det ser vi också i slutresultatet, 5 – 0 i sista perioden berättar ganska mycket.

Finland har hämtat upp sej flera gånger sent i matchen och sånt ger självförtroende, verkligt självförtroende som grundar sej på att man lyckas, inte enbart på att man tror att man är bra. Sverige har traditionellt alltid ett starkt självförtroende men i år var den inte grundad på att man lyckats speciellt bra.

Förlust mot Norge och en ”läggmatch” mot Kanada är inte någon bra grund för att bygga upp ett självförtroende inför en VM-final och det var nog det som fick Sverige att rasa samman i tredje perioden. Samma sak har hänt Finland tidigare och säkert de flesta länder i något skede.

En skillnad mellan länderna är också det att Sverige tog ut segern i förskott. Det gjorde inte Finland, även om man trodde på en seger. Svensk media höll ganska låg nivå inför finalen och väntade sej en lätt seger. Istället blev det utklassning och nu får finsk media orsak att hämnas. Själv tycker jag att det är dålig stil från båda sidor och man borde lämna bort dylika dagis-fasoner.

Annonser