Allt emellanåt dyker det upp inslag i media som inte kan annat än tydas som propaganda emot kosttillskott. I allmänhet är det positivt att man bromsar människors iver för att förhindra övertramp men det är det nog ingen större risk för vad gäller just kosttillskott. Snarare är risken större när vi pratar om mediciner men emot dem för ingen någon propaganda för det kan störa annonsintäkter eller t.o.m leda till juridiska problem.

Det är få människor som använder så stora doser av vitaminer, mineraler, antioxidanter eller aminosyror att det skulle inverka negativt på hälsan. Det ser priserna och sjukvårdens och medias skrämselpropaganda noga till med. Det finns ämnen man bör vara observant med, t.ex. A-vitamin, järn, B6-vitamin för att ta några exempel. Normalt är det dock osannolikt att få i sej för mycket av dessa av misstag. A-vitamin blockerar upptagningen av D-vitamin och kan vara giftigt om man tar stora doser en lång tid, eftersom kroppen har svårt att göra sej av med A-vitamin. Järn är ett ämne som är mycket giftigt för hjärnan och skall aldrig användas av män, eftersom det samlas i kroppen för då vi normalt inte blöder.

Har man dåligt hemoglobin beror det knappast på brist av järn i kosten, utan snarare för att upptagningen är av någon anledning hämmad. Det igen kan bero på brist av B6- eller B12-vitamin, eller så folsyra och i media sägs det ofta att man inte kan lida brist på dessa om man äter normalt men de gjorde jag. Exakt vilket vet jag inte men intag av B-vitaminer fick mitt hemoglobin att normalisera sej, vilket järn-tabletter aldrig gjorde. Faktum är att de inte påverkade hemoglobinet alls, eftersom jag inte led av järnbrist i kosten. B6-vitamin kan vara skadligt för nerverna om man överdoserar under lång tid men man märker nog av det om man får för mycket.

Under de senaste åren har det skett formligen en revolution angående D-vitamin och tillströmningen av nya rön som lovordar detta hormonliknande ämnes hälsofrämjande effekter tycks bara accelerera. Trots detta fortsätter konservativa läkare, v.s. de flesta, att fortsätta hävda att man får fullt tillräckligt även under vintern om man dricker 3 glas med D-vitamin berikad mjölk eller äter fisk ett par gånger i veckan. Detta är absolut nonsens och det har vetenskapen bevisat flera gånger om men likväl fortsätter dessa dinosaurier att skrämmas med förgiftning.

Innan jag började rota efter fakta om D-vitamin var jag livrädd för överdosering då jag fick i mej hela 15 mcg om dagen. Så pass väl hade sjukvården och media hjärntvättat mej. Nu är det av de flesta experter på området blivit etablerat att man kan under en längre tid tryggt inta upp till 250 mcg om dagen untan risk för förgiftning. Bör också tilläggas att trots de allvarliga förmaningarna om D-vitaminets giftighet, finns det inga rapporter om dödsfall. Det enda allvarligare jag kan komma  på är ett fall där tillverkaren hade av misstag gjort tabletterna 1 000 ggr för starka och det gjorde han som hade beställt dem för vidare distrubution, och som använde dem dagligen under en längre tid, blev sjuk men han överlevde. Han hade använt typ 2 000 000 UI per dag i 2-3 månader. För mer information om t.ex. D-vitamin kan ni gå in på Jonny Bowdens blogg.

Visst, jag håller med att man inte ska ta höga doser av något utan att ha sakliga argument varför. Om man bor i Sahara är det onödigt att ta D-vitamin och Inuiter behöver knappast ta fiskolja. De som dricker mycket mjölk behöver knappast kalcium o.s.v men de som, lika som jag, har hälsoproblem som läkarna inte ger någon verklig hjälp eller hopp om, kan ha en otrolig nytta av rätt mängd av rätt kosttillskott. Alla kosttillskott är inte nödvändiga. Det är svårt, dyrt och tidsödande att reda ut vilka kosttillskott som man har nytta av och vilka man bör ta. Det är därför jag brukar skiva om dem för att andra ska kunna få tips om vad som kan vara värt att pröva men det är likväl upp till var och en att lyssna på sin kropp för att ta reda på vad som de verkligen behöver.

Jag har haft en otrolig nytta av vissa kosttillskott, inte alla märk väl. Det är många som säkert har varit helt onödiga men jag hävdar att en del av dem har räddat livet på mej, för de har fått sådana problem som läkarna bara ryckt på axlarna för att försvinna. När man blir verkligen sjuk måste man inse att man måste själv göra sej frisk för om enbart förlitar sej till sjukvården kommer det att leda till en förtidig grav. Jag hävdar inte att kosttillskott är bättre än mediciner men jag har haft mycket mera nytta av dem än av mediciner. Det finns naturligtvis sjukdomar som inte kan behandlas enbart med kosttillskott men det är så att de flesta sjukdomar inte kan behandlas med enbart mediciner.

Det är tragiskt att läkarna och sjukvården tycks ha sålt sin själ till de stora bolagen, för sjukvården är patologisk och det hävdar jag därför att man inte längre kan lita på att få bra vård när man går till sin läkare. Man kan inte lita på att man verkligen behöver den medicin man får att medicinen inte gör mera skada än nytta. Det är emot läkarnas etik att skriva ut mediciner som gör mer skada än nytta men likväl gör de det och det beror på den hjärntvätt och påtryckning som läkemedelsbolagen för emot läkarna.

Jag har ett otal släktingar och bekanta som går från läkare till läkare utan att egentligen få någon hjälp emot sina besvär. Allt de får är ett nytt recept och i bästa fall en ny diagnos. Nya mediciner som enbart inför nya symptom som åter kräver ett nytt läkarbesök och en ny medicin. Biverkningar botas med mediciner och det blir en ond cirkel som inte tar slut innan graven. Det gör ont att måsta bevittna något dylikt. Man är så kraftlös mot sådana starka ekonomiska krafter som läkemedelsbolagen har. Ett företag som ser det som en god affär att ljuga om sina mediciner och glatt betalar böter på 500 miljoner dollar är näst intill osårbar sålänge de lyckas hålla politikerna och läkarna på sin sida och det gör de ju sålänge de öser ut pengar över dem. Vårt samhälle blöder i onödan. Vi kunde vara friskare och vi kunde komma billigare undan om bara sanningen fick komma fram men det vill ju inte jättarna, så de fortsätter att späda på propagandan som gör oss rädda för allt utom de omnipotenta medicinerna.

Annonser