Det är alltså frågan om en studie som utvärderade Copaxone mot Avonex, Betaseron och Rebif. Resultatet visade att Copaxone var effektivare än de andra och det är ett resultat som inte överraskar, även om jag inte tror att Copaxone heller är speciellt effektiv. Jag har använt både glatirameracetat och interferon, av dessa kändes glatirameracetat som ett bättre alternativ, därför att den gav mindre biverkningar.

Mindre biverkningar är ett stort plus men tydligen är dess verkan också bättre. Därtill är den också förmånligare än interferon, fast den är nog dyr nog den också. Vill man använda mediciner mot MS, så är nog Copaxone den jag skulle rekommendera men man bör inte förlita sej helt till enbart detta, utan man bör också beakta det man själv kan göra.

En bra kost är extremt viktigt, det kan inte nog betonas. Viktigt är också att motionera tillräckligt men lagom. För mycket är heller inte bra och kan göra mera skada än nytta, dock tror jag inte att det är någon större risk att man utsätter sej för dylikt utan att märka det själv. Till sist men inte minst, kosttillskotten, som är en viktig del för att optimera kosten och välmåendet.

Annonser