Gick i skogen igår och plockade blåbär. Jag hittade ett bra ställe ca 50 meter från vårt hus, så det var ingen risk att gå vilse precis, inte för att det nu normalt heller är någon större risk. Det fanns en hel del stora och vackra bär men de flesta var nog ganska små. Kanske växer de ännu till sej nu när det regnat, det är ju den torra sommaren som gjort att en del är så små, men de tycks ha växt till sej efter att regnen börjat. Jag fick plockat ca 5-6 liter innan ryggen sade upp kontraktet och tvingade mej att sluta.

Blåbär hyllas ju som kanske det nyttigaste bäret av alla. Jag vet inte hur sant det är men nyttiga är de i.a.f och vi använder dem på gröten som barnen äter varje (nästan) morgon och kväll. Det gör att gröten blir hälsosam och god. Vi brukar plocka så att vi har hela frysen full med bär på hösten men det tar alltid slut innan sommaren, trots att vi har en stor frys (den största vi fann).

Lingon är ett annat bär som är nyttigt och bra men tyvärr är den lite för stark i smaken för att man ska kunna använda den på samma sätt utan att använda väldiga mängder socker. Vi brukar använda lingonsylt med vissa maträtter men det går inte åt så himla mycket, vilket är egentligen synd, då det är väldigt lätt att plocka lingon.

Hallon använder vi också mycket av och det går åt stora mängder under ett år. Vi har en del hallonbuskar men vi får det mesta av våra föräldrar. Jordgubbar brukar vi vara tvugna att köpa, då vårt jordgubbsland inte ger så mycket bär, ännu. Tanken är att jag ska göra om den i höst, för att nästa sommar kanske få tillräckligt för eget behov. Vi brukar köpa 3 x 5 kg som vi sätter i frysen men det räcker inte speciellt långt.Jag har också sått ganska mycket smultronplantor och nästa år borde vi ganska mycket av dem. Knappast tillräckligt för att frysa in men väl för att äta direkt.

Vi har flera svartvinbärsbuskar men de använder vi främst till saft, för de är lite för sura att använda på gröten. Jag har försökt ibland men får oftast ont i magen av dem. Lite synd att de bär vi har mest av är de som vi inte har så mycket nytta av. Röda och vita vinbär har vi också men inte lika många buskar, tyvärr, för av dem får man en mycket god saft.

Äppelträd har vi många men tyvärr får vi ännu ingen skörd att prata om. Det kommer att dröja många år ännu innan dess och samma gäller plommonen, körsbären och päronen. Jag har även planterat 4 stycken havstornsbuskar men det kommer också att dröja många år innan skörd.

Vi har även ganska många blåbärsbuskar, 8 – 9 om jag minns rätt, men de har varit en flopp och vi har inte fått egentligen något från dem ännu. Hälften är planterade i år, så de kanske ger redan nästa år men de äldre tycks inte ge något alls. Borde kanske flytta dem, för det beror säkert på att de är planterade där det är för lite ljus för att de ska trivas.

Annonser