Man kan ju undra varför det dröjer så länge för BP att få tilltäppt hålet som läcker olja. Visserligen ligger hålet på ett mycket stort djup men går det att borra på det djupet, så går det att täppa till det också. Svaret är enkelt. Det dröjer därför att BP inte vill täppa till det, utan bara ta tillvara oljan.

Om man täpper till det, så måste man borra ett nytt hål om man vill ta upp oljan och det får man knappast tillstånd till och det skulle kosta mycket pengar. Därför är det billigare att låta oljan flöda och försöka samla upp det som går tills man får fixat hålet så att man kan samla upp det mesta eller kanske t.o.m all olja. Det är alltså ett avsiktligt val att låta oljan flöda och inte p.g.a att man inte kan stoppa det.

Man förväntar sej att göra större vinst på oljan än vad eventuella skadestånd och böter blir. Det är mycket troligt att det blir så, för sällan får företag speciellt dyra böter för dylika brott. Böterna är oftast bara en bråkdel av vinsten, så det blir likväl en lönsam affär. Samtidigtsom oljan läcker meddelar BP att de betalar ut 88 miljarder i dividender!

Annonser