Den senaste tiden har varit mycket stressig. Flera arbetsresor kombinerat med en massa annat, bl.a. bihåleinflammation, har gjort att det inte funnits mycket tid över för annat. Det har också varit en hel del med vår äldsta son som ska börja i skolan till hösten men som nu har fått Asperger diagnos. Det kräver en del specialarrangemang som i sin tur kräver en psykologs uttalanden om saken och det blev knepigt då den psykolog som gav diagnosen flyttade till en annan stad. Nå, det ordnar nog upp sej men det blir en aning försenat. Som tur är rektorn för skolan mycket förstående och ser inga problem, utan anser att allt är bara en fråga om arrangemang. Vilken underbar attityd! Önskar att flera hade samma inställning och inte alltid var så negativa.

Vår sons Asperger är ibland svår men ibland bättre och ibland funderar man varför han fått diagnosen ö.h.t. Det är vissa situationer som är besvärliga och så länge man följer rutinerna är det sällan problem men om något ändrar kan det snabbt bli besvärligt. Då man själv är trött och inte orkar med hans utbrott, blir situationen snabbt ännu värre. Man borde bara acceptera det och försöka förstå men det är så svårt ibland.

Speciellt hans fobi för fjärilar har jag svårt att acceptera, inte för att han är rädd, utan för att hans hysteri smittar av sej på hans syskon som tror att det faktiskt är något att vara rädd för. Han börjar skrika hysterisk strax han tror sej se en fjäril och får se hur det blir i sommar med alla fjärilar och bin. Han har redan hotat med att han sitter inne hela sommaren och det blir knepigt då han inte kan vara mera än 2 meter från en annan person. Det konstiga är att han egentligen tycker om fjärilar och insekter. Han läser ofta om dem och är mycket intresserad.

Hans fobi började väldigt plötsligt. Tidigare var det inga problem. Det är vissa saker som blir värre, medan andra saker blir bättre. I huvudsak blir dock hans Asperger värre, eller det är vissa problem som blir värre, medan han i övrigt blir bättre. Han är en mycket intelligent och rar pojke men han har svårt med sociala situationer. Detta tycks vara resultatet av syrebristen vid födseln, fast anlagen är nog medfödda, och vi är tacksamma över att det ändå inte gick värre, för det hade kunnat gå mycket värre…

Annonser