Det är för jävligt när vi här i norden börjar apa efter USA:s dåliga sidor. FDA har redan under många år undergrävt medborgarnas hälsa genom att framtvinga censur på information om mat och kosttillskott. Tanken är säkert bra men tyvärr sållar man även bort en massa bra information som skulle hjälpa människorna att göra bra val när de köper sin mat. Saken görs värre genom att samma censur inte finns på läkemedelssidan, utan där får man mera fritt marknadsföra sej och det syns i statistiken då tusentals människor dör årligen p.g.a reseptfria mediciner som används enligt föreskrifterna. Detta är en dubbelmoral som är svår att smälta.

Nu har det finska livsmedelssäkerhetsverket EVIRA härmat FDA och förbjuder Biovita att infomera om vetenskapliga studier om D-vitamin. Tanken är väl att firman är jäviga då de också tillverkar eller säljer D-vitamin men jag köper inte det argumentet eftersom man inte använder det i marknadsföringen, utan enbart som information på deras websida (www.biovita.fi). Det som gör mej ledsen är att deras sidor innehåller mycket bra information som nu delvis censureras av skäl som är under all kritik. Kanske finns det något annat skäl som inte informerats om men i så fall borde man göra det.

Tydligen vill man forsätta att undergräva medborgarnas hälsa genom att censurera viktig information om D-vitamin och dess nytta. Dagligen framkommer ny information över hur viktigt D-vitamin är och hur låga halter vi egentligen har. Vissa vill forsätta den gamla mantran om hur farligt det är att ta D-vitamin, trots att vetenskapen har bevisat dem fel många gånger om. Man kommer obönhörligen att tänka på fett-maffian som vill få oss att tro att vägen till nirvana är fett-fri mat. Som yogurtreklamen som hävdar att man kan äta den hela dagen för den inte innehåller fett eller tillsatt socker. Varför censurerar inte EVIRA dylika absurda påståenden som därtill är falska? Varför attackerar man källor till information som kan hjälpa oss att bättra vår hälsa? Biovita har varit en mycket viktig källa till information för mej och det har hjälpt mej att förbättra min hälsa avsevärt. Jag ser inte med blida ögon på att myndigheter som EVIRA påtvingar oss en censur som gör det svårare att komma åt viktig information.

Det är väl bara en tidsfråga innan de går steget längre och sätter Dr Tolonen i fängelse som straff för att han försöker informera oss om hur vi ska kunna uppnå bättre hälsa. Enligt myndigheterna är det okej att Pfizer ljög om sin medicin, vilket gett mej åratal av svåra plågor, medan det är fel att informera om D-vitamin som har gjort mej mycket friskare och bättre mående. Det är absurt! Dylika åtgärder ökar rädslan för att använda D-vitamin och det är en mycket negativ åtgärd ur folkhälsans synvinkel. Ta bara mina föräldrar som exempel. Tidigare vintrar har de varit sjuka mest hela tiden, nästan konstant förkylda, men nu denna vinter när jag givit dem 5000 UI D-vitamin att ta dagligen, så har de inte varit förkylda eller annars sjuka en enda gång! Detta är alltså information som EVIRA vill försvåra att folk får reda på. De vill tydligen att folk ska vara sjuka så att de tvingas köpa mediciner istället. De gör oss medborgare en björntjänst och man kan inte annat än fundera varför.

Tillägg: Jag har kontaktat Evira angående detta och det är frågan om en övernitisk tolkning av lagen. Biovita har gjort referenser till forskning på ett sätt som inte är tillåtet då de själva säljer vitaminer. Själv har jag aldrig uppfattat att informationen skulle vara en del av marknadsföringen, utan mera Matti Tolonens egen tolkning av forskningsresultaten. Därför har jag svårt att accptera deras beslut även om jag förstår att det går att tolka det på det sätt de gjort. Undrar bara varför det har fått fortgå tills nu. Kan Tolonens rättframma sätt att berätta hur saker och ting egentligen ligger till ligga bakom detta? Kan det vara en hämndaktion från de läkare som fått kritik för sin konservativa hållning? Jag misstänker det, för annars borde de ha gjort detta redan för flera år sedan och inte nu passligt efter att svininfluensan ebbat ut. Det är beklagligt att man kan använda myndigheter och media som verktyg för sina egna aktioner men detta är tyvärr ganska vanligt, speciellt inom politiken.

Annonser