Läkemedelsföretagen i USA har, speciellt Pfizer, har tvingats betala rekordstora böter och kompensationer till de som drabbats av deras arrogans och girighet. Det är alltså frågan om miljarder dollar som de tvingats betala ut. Samtidigt klagar dessa bolag på hur dyrt det är att ta fram nya läkemedel.

Produktutveckling är dyrt men ännu dyrare är administration och marknadsföring. Att administrationen är dyr spelar ingen roll eftersom de pengarna till en del åker ner i företagsledningens ficka genom olika bonussystem. Vissa i ledningen kan få flera miljoner dollar i bonus trots att företaget samtidigt blir stämda.

Marknadsföringen är en annan dyr post men utan den får de ju heller inte så mycket sålt. Marknadsföringen är dyrast i USA där den är mycket friare än i Europa och speciellt här i norden. Marknadsföringen och administratornen kostar företagen avsevärt mera än produktutvecklingen, som egentligen är bara en liten del av den totala kostnaden för läkemedelsbolagen.

Om man sedan även beaktar hur mycket pengar de lägger ut på juridiska kostnader, böter och kompensationer, så blir andelen ännu mindre. Om ett företag har råd att betala ut miljarder dollar i böter för att de inte följer lagar och regler, samt orsakar sina kunder svåra men och t.o.m död, då ska de inte heller klaga på att produktutvecklingen är dyr. De kunde lätt spara in en stor del av den kostnaden genom att inte bryta lagar och regler men det gör de inte eftersom det skulle inverka negativt på försäljningen, vilket påverkar deras resultat mera än böterna.

Orsaken till att läkemedelsföretagen fortsätter att bryta mot lagar och regler, är att de kommer undan med relativt små böter och skadeståndskrav. Trots att det rör sej om flera miljarder dollar så lönar det sej för dem att göra så eftersom de tjänat ännu flera miljarder genom att bryta mot reglerna och lagarna. Om det var en annan typ av bolag än just ett läkemedelsbolag som skulle bryta mot lagarna såhär grovt och orsaka människor lika mycket skada, så skulle dess ledning dras inför rätta och bolaget skulle få så grova sanktioner att det skulle kanske t.o.m få klappa igen dörrarna.

Det är naturligtvis inte enbart företagstypen som skyddar dem, utan också storleken på själva företaget. Enorma jättar till företag får göra lite hur de vill, speciellt de amerikanska, och det är svårt att få dem till svars. Listan på företag som ständigt bryter mot olika lagar men som kommer undan med relativt små böter är lång och så länge det är lönsamt så kommer de att fortsätta med det som tidigare men vad som är ännu värre är attityden att man kan ta mediciner lite hur som helst.

Exempel på detta är idéer att tillsätta statiner i dricksvattnet och fluor, som är mycket giftigt, tillsätts redan på vissa ställen i USA. Vissa hävdar att fluor inte påverkar hälsan negativt utan enbart skyddar tänderna men det är en mycket ineffektivt sätt att skydda tänderna. Varför dricka en massa fluor då den gör bara nytta på tänderna. Man skall alltså skölja tänderna med en fluorlösning men inte dricka det. Ett bättre och giftfritt alternativ är Xylitol som också skyddar tänderna.

Att tro att statiner skulle vara hälsosamt för alla är naivt och att tillsätta statiner i dricksvatnnet vore rent kriminellt. Vill ni att era barn ska dricka sådant vatten? Inte jag i.a.f men det är dit vissa inom läkemedelsbranschen vill få utvecklingen eftersom det skulle orsaka nya hälsoproblem som igen kräver nya mediciner och den onda cirkeln fortsätter. Redan nu har vi en sjukvård som botar medicinernas biverkningar med andra mediciner som igen har egna biverkningar.

Jag känner människor som tar ett otal mediciner bara för att hantera biverkningarna av den ursprungliga medicinen som i vissa fall inte ens längre behövs men det märker ingen p.g.a alla biverkningarna. Läkemedelsbolagen gnuggar händerna och läkarna skriver ut recept på löpandeband. Jag har själv fått recept utskrivet alltför enkelt. Ett exempel på det är betablockerare som jag fick, motvilligt, recept på då jag ibland har hjärtklappning. Jag har egentligen ingen nytta av dem och behöver dem inte. Problemet är stress kombinerat med spända muskler i ryggen som inte ger efter för hjärtslagen. Fysioterapi eller massage är en mycket bättre men dyrare metod att bli av med besvären.

Det vore så enkelt att en ta en tablett med betablockerare och förmånliga är de också då ingen längre har patent på dem. Behöver inte åka iväg till någon massör som kostar en del och tar tid i anspråk. Behändigt men farligt för det påverkar ju inte själva besväret och ger egna biverkningar. Det finns många som behöver dessa mediciner och meningen är inte att klanka ner på dem som behöver medicinerna, utan på dem som marknadsför dem åt sådana som inte behöver dem och de som skriver ut dem utan att tänka efter om det verkligen behövs och gör det verkligen någon nytta.

Alternativa behandlingar blir ofta kritiserade eftersom deras nytta ofta inte kan styrkas vetenskapligt. Själv är jag för vetenskap men när det gäller mediciner och människor så är vetenskapen ute och seglar ibland. Vetenskapen ser på människan och medvetandet som en maskin men så fungerar inte människan. Om en människa reagerar positivt på en behandling eller medicin och det inte kan förklaras vetenskapligt, så säger man att det var p.g.a placebo-effekten och vanligen säger man det som något nedlåtande.

Placebo-effekten är något positivt som vi borde lära oss att utnyttja mera. Jag försöker själv lura mej själv ibland för att få placebo-effekt av det och ibland fungerar det. När jag gick på akupunktur i somras var jag mycket skeptisk till att det skulle fungera och det blev värre av att han ibland använde laser och inte nålar, vilket gjorde min skepsis ännu värre, och det saboterade placebo-effekten och jag kände ingen nytta av behandligen. Det var synd.

Vetenskapsmännen tror att de gör mänskligheten nytta genom att avslöja alternativa behandlingar som bluff och vissa extrema fall kan det faktiskt vara så men överlag gör de oss en björntjänst. Jag har t.ex. använt reiki och jag hade nytta av det. Jag tror inte att det fungerar som de själva beskriver det men det hindrar det inte från av fungera. Om någon påstår sej bota cancer med reiki, då finns det skäl att reagera kraftigt men det flesta mindre åkommor kan man nog lindra med reiki om personen är öppen för det. Om man har bestämt sej för att det inte fungerar men att man ändå prövar så kommer det knappast att göra det heller.

Läkemedelsbranschen tycks se alternativa behandlingar och kosttillskott som en konkurrenter men det är de inte om man använder mediciner rätt. Om de blir konkurrenter så betyder det att vi använder mediciner i onödan och det gör vi väldigt ofta. Delvis p.g.a den falska marknadsföringen läkemedelsbolagen ofta kör med, ibland för att läkarna skriver ut ett recept av lathet eller okunskap och ibland för att vi själva söker lätta lösningar på våra problem. Oftast är det en fråga om en kombination av dem alla.

Marknadsföringen får oss att tro att de verkligen finns lätta lösningar, som t.ex. att ta ett piller mot fettma, när det egentligen är något som kräver arbete och tid för att rätta till. Då börjar vi efterfråga dessa lätta lösningar och läkarna vill ju hjälpa oss så de ger oss det vi vill ha eftersom då slipper de ju själva också lättare undan. Såg en in intervju av en läkare på TV och då de frågade honom varför han skriver ut antibiotika mot virussjukdomar så sa han att det berodde på att folk krävde det. Han hade tydligen missat att det var han som var läkare och hade ansvaret och skyldigheten att ge rätt medicinering eller råd. I det fallet hade det räckt med att ordinera vila.

Vi bör se oss i spegeln också. Vi måste inte gå på alla marknadsföringsknep och vi kan alla tänka själva. Vi måste inte tro på auktoriteter om det strider mot vårt förnuft.

Fotnot: Denna text blev längre än vad som var meningen och jag kom av mej en aning därför att det kommit flera avbrott under tiden som jag skrivit. Därför är texten kanske en aning råddigt och jag kommer av ämnet emellanåt. Kanske redigerar jag texten så att den blir vettigare senare men risken är att jag inte hinner/orkar/bryr mej.. 🙂

Annonser