Enligt Aftonbladet så somnade en läkare på arbetet. Om man som läkare är så utarbetad, är det då lämpligt att försöka? Knappast höjer det patientsäkerheten. Undrar hur mycket av alla feldiagnoser och andra misstag läkare gör beror just på att de är överbelastade eller sjuka.

Varför gör läkare detta? De om någon borde ju veta och förstå riskerna. Inte får chaufförer heller arbeta hur långa pass som helst men vissa läkare får, eller kanske måste, göra det ibland. Om en chaufför somnar på arbetet som blir det en mera dramatisk och synlig olycka men när en olycka sker för en läkare, så tystas det ner och döljs från media. Det är bara sånt ”som sker”.

Jag vet inte detaljerna bakom detta och jag vet inte vems ansvar det är men nog borde man kunna kräva så pass mycket omdöme av en läkare att denne förstår att inte arbeta om han/hon är sjuk eller för trött. Det är högst oansvarigt och vem vet vilka ordinationer patienterna får av sjuka och trötta läkare.

Detta är just en av de punkter jag klagar på vad gäller vår sjukvård. Vi har höga krav inom de flesta yrken idag, både på kompetens och prestationer men inom sjukvården tycks kontrollen ofta brista. Falska läkare, sjuka läkare, trötta läkare, inkompetenta läkare… Listan är lång men sjukvården är ett speciellt yrke där man inte kan tolerera dylikt, det är en för stor risk för patienterna.

Vi behöver inte kräva underverk av läkare men detta är ett exempel på misstag som inte får ske. Vi har rätt att kräva att läkarna ska vara tillräckligt friska och pigga för att kunna fungera på sin arbetsplats. Detta gäller egentligen alla. Vem går till arbetet om man är sjuk? Antagligen för många men det gör oftast mer skada än nytta. Har man en smittsam sjukdom är det speciellt oansvarigt.

Annonser