Enligt nya undersökningar är Toyota och BMW ägarna de nöjdaste bilägarna. Vi har två BMW:n i familjen, så det är ingen överraskning. Både min fru och jag är nöjda med våra bilar fast de är gamla och mycket medkörda. När man kör min 528iA (E39) så skulle man inte tro att den är 14 år gammal. Inget extra skrammel och oljud. Den ligger stadigt och fint på vägen och den är hyffsat pigg, trots att förbrukningen är moderat.

Visst krånglar de ibland men de är lätta att reparera och reservdelarna är ganska förmånliga. Åtminstone sålänge man klarar sej med normala slitdelar, t.ex. bromsarna. På min bil finns det två fel, vilket inte är dåligt på en 14 år gammal bil, och det ena är att airbag-lampan lyser igen (det är lätt att fixa, jag har skrivit om det tidigare), det andra är att vindrutan sprack när jag av lathet försökte smälta bort isen på rutan genom att blåsa het luft på rutan. Det var egen dumhet. Klart att det blir för stor spänning i rutan när det är under -20 grader och rutan är täckt av is och man låter fläkten blåsa het luft mitt på rutan…

På fruns bil, en 523i Touring (E39), finns det ett par mindre fel också men största felet är att varningslamporna inte lyser på instrumentbrädan. Det blir ganska kostsamt att reparera och är lite irriterande men man vänjer sej. Sedan såna småsaker som att cigarettändaren är sönder och att en list på insidan av bakluckan är lös men det är saker man får räkna med när bilen är medkörd snart 300 000 km.

Vi är alltså nöjda BMW ägare och vi håller oss kanske till märket för vi gillar körkänslan och utseendet. Största felet är priset. De är jäkligt dyra och håller värdet bra. Det är i.o.f sej en bra sak men irriterande att betala priset av en ny småbil för en 10 år gammal BMW. Dock skulle jag nog hellre köra med en 10 år gammal BMW än en ny småbil. Det fick jag erfara konkret när jag använde en Renault Twingo i en vecka då min bil var på målning efter att den blev påkörd. Det var skönt att få tillbaka sin egen bil efter den veckan och trots att Twingon var liten och lättkörd, så var den överraskande törstig.

Jag är ingen hängiven BMW-fantast som inte kan tänka sej något annat märke. Jag är imponerad över hur BMW har länge satsat på att göra bra motorer och satsat på låg förbrukning. Det finns många andra bra märken också, t.ex. Audi, Lexus och Mercedes, och jag har har övervägt att köpa en Golf för jag behöver ingen stor bil nu när frun har en större bil. Hon hade en Opel Astra, som inte var en speciellt bra bil, när jag betämde mej för att köpa denna när vi skulle få tillökning i familjen. Det finns egentligen bara ett märke som jag bestämt inte vill ha och det är Fiat. Jag hade en Fiat Croma och den krånglade konstant.

Orsaken till att vi har två BMW E39 är att jag ville testa och se om det lönar sej för de möjliga synergi-effekterna man kan få av att ha likadana bilar. Det har haft sina fördelar, speciellt när samma felkodsläsare fungerar på båda och det underlättar vid oljebyten. Tidigare blev det alltid 1,5 liter olja över efter bytet, eftersom det går 6,5 liter olja i dem, men nu när jag byter på dem båda så går det jämnt ut när jag köper 12 liter. Ok, det blir en halvliter för lite i dem men det spelar ingen roll då det är inom toleranserna. Annars har det inte varit några stora fördelar annat än att jag kan byta däcken mellan dem hur jag vill.

Annonser