Jag följer aktivt med vad som händer inom F1, fast jag brukar sällan se på själva tävlingarna. Jag har sällan tid över för att se på F1. De stora förändringar som gjorts har också inverkat, fast på sätt och vis är det intressantare nu när även mindre stall vinner.

Något som jag stört mej på de senaste åren är medias spekulationer. De har i min mening gått för långt. Det är egentligen lustigt att följa med hur media skriver i olika länder. I Spanien är man övertygade över Alonsos överlägsenhet (han är bar men inte SÅ bra..) och man ”vet” att han kommer att byta ut Räikkönen i Ferrari. Om så sker är Ferrari bra mycket dummare än vad man skulle kunna tro.

Varför skulle de byta ut en bra förare mot en annan bra förare när skillnaden mellan dem är ganska marginell och bytet skulle bli extremt dyrt för dem. Båda förarna är de världmästare och båda kör bra med en bra bil men dåligt med en dålig bil och det har vi ju nu fått se också.

Det är också frustrerande att läsa om hur Räikkönen är plötsligt, efter att ha vunnit VM, en dålig förare. Han har plötsligt tappat stinget och kan inte längre köra, detta trots att han själv hävdar att han kör som tidigare och har samma vilja att vinna, och nu efter Massas olycka hävdas det att han plötsligt åter fått tillbaka viljan att vinna.

Det är allt nonsens och man behöver inte fundera mycket på saken innan man inser att media är helt ute och cyklar. Han har haft en dålig bil som passat Massas körstil bättre och därför har Massa varit en aning bättre ibland. Att Kimi kör bättre nu beror antagligen på att de nu bättre kan anpassa bilen att passa Kimis körstil och de har helt enkelt fått bilen bättr och det betyder bättre resultat.

Det är alltså bara strunt som pratas i media. Kimi är en mycket bra förare och det har vi ju nu sett när Ferrari har testat andra förare. De har inte haft en chans att hänga med. Kimi är bättre än Massa men Massa har varit längre hos Ferrari och har haft bättre möjligheter att få bilen som han vill. Massa är väldigt skicklig och äras den som äras bör men jag hävdar ändå att Kimi är snäppet bättre och han gör mindre misstag (även om han också gör tabbar ibland).

Kimi hade tur/otur då han flyttade till Ferrari just då Ferraris lågkonjunktur började. Vi som följt med F1 ett tag vet ju att det går i cykler vilket stall som dominerar och det är naturligt. Efter en lång framgång tappar man greppet och det är just det som hände Ferrari. Att många kunniga personer slutade med Schumi hjälpte knapast heller. Kimi borde inte ha vunnit 2007 med den bilen han då hade. McLaren var helt enkelt bättre men som tur var Hamilton såpass oerfaren att han gjorde mycket grova misstag. Det lustiga är att om Kimi hade gjort dylika misstag hade media styckat honom totalt.

Hamilton blir förlåten en massa misstag som han gör och han gör ganska många misstag men hittills har han haft enorm tur och inte lidit för mycket av dem (undantag att missade VM-titlen). Det är egentligen ganska sjukt hur olika förare blir behandlade på olika sätt i media. Badoer fick enormt mycket skit och visst, han var långsam, men det visste alla och det var inget annat att vänta. Man kan inte vara borta i många år och komma tillbaka på en gång. Sk abli intressant att se hur Massa klarar sej när han kommer tillbaka.

Kimis nyvunna fart tror jag delvis beror på att han har större kontroll på att få bilen som han nu vill då de inte behöver kompromissa med Massa. Delvis beror det på att Ferrari fått bättre fart på bilen men jag tror inte att Kimis körstil eller motivering inverkat på något vis. Det finns helt enkelt ingen logik i tanken att hans motivation skulle ha inverkat så dramatiskt. Varför skulle han köra utan att vilja vinna?

Kimi är tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna. Klart att han vill vinna och sist han gjorde det så var det med en bil som inte borde vinna. Det visar hur bra förare han egentligen är. Ferrari har inte haft någon överlägsen vinnarbil efter 2006 men Kimi har ändå lyckats vinna tävlingar med den och det är inte dåligt. Jag börjar tröttna på all den löjliga kritik som Kimi får. Speciellt när Hamilton och Alonso får beröm utan att egentligen prestera något.

Alonso måste fuska för att vinna och båda har de ljugit för FIA. Både Hamilton och Alonso har visat att de har en ganska låg moral och att de är redo att göra nästan vad som helst för att vinna. På det viset påminner Hamilton om Schumi om än inte lika illa. Schumi var nog helt i egen klass vad gäller fula trick för att vinna.

Min favoritförare är Kovalainen och jag hoppas att han kommer att vinna än i år. Det ser dock svårt ut och det är konstigt hur Hamilton ofta har nya delar och en bättre bil samtidigt som de kör med en bättre taktik för honom. Senaste tävligen var ju en katastrof för Kovalainen men vems fel är det? Hans tävlingsingenjör? Knappast är det han själv som ensam väljer taktiken. Åter kriticeras Kovalainen hårt för sina misstag medan Hamilton idiotklåperi hyllas för han kämpade ju in i det sista. Konstigt att när Kimi gjorde precis samma sak så var det ett stort misstag men när Hamilton gjorde det, så var det bara för att körde för fullt. Faktum att i båda fallen körde de hårdare än vad de kunde och därför gick det illa.

Annonser