Jag har den senaste tiden skrivit kritiskt om vetenskapen, även om det inte är själva vetenskapen jag är kritisk emot, utan människorna bakom, som p.g.a av girighet eller ignorans, för människor bakom ljuset genom att utnyttja vetenskapen för egna intresse och utan att bry sej om vad som egentligen är sant.

Ett område där man ofta uttrycker egna idéer som vetenskapliga fakta, är inom kost och näring. Det är skrämmande hur ofta man hör ”experter” i media som säger vad man bör och inte bör äta utan att ha klara vetenskapliga bevis för sina påståenden. Det är många som har egna teser om vad som är bra och inte bra och dessa berättar de som om det vore på något vis bevisat att de har rätt.

Ett exempel är vår kostcykel som anses vara den optimala kosten för oss alla och det hävdar de flesta som har något med kost och näring att göra. Att kostcykeln utgår från antaganden och inte vetenskap, tycks inte vara något problem. Kostcykeln passar säkert en del människor mycket bra men knappast alla. Vi är alla så olika och den kost vår kropp behöver varierar från person till person. Att kunna ge ett råd som passar alla är ren ignorans.

Det nuvarande kostcykeln fokuserar mycket på kolhydrater som är en viktig del i vår kost. Att den också är en del som är ansvarig för många människors övervikt struntar man i. För att gå ner i vikt har man därför dragit den enkla slutsaten att är vi för feta så bör vi äta mindre fett men det är att simplifiera den mänskliga kroppen. Man rekommenderar att folk ska äta fettfria produkter om de vill gå ner i vikt men det är att ge ett mycket dåligt råd för vår kropp behöver fett.

Jag vet inte vad den optimala kosten är och något sådant råd kan man knappast ge, eftersom den varierar från person till person, men det finns enkla regler man kan utgå ifrån och regel ett är att man inte går ner i vikt genom att äta fettfria produkter och jag misstänker att man gör mer skada än nytta med att göra så. Det beror på att kroppen behöver ganska mycket fett.

Vad som vore viktigare är att fokusera på att äta rätt fetter istället för att inte äta dem alls. Rätt fetter i rätt förhållande är bra för kroppen och något som vi behöver. Vissa läkare hävdar att mjölkfett är skadligt för oss men samtidigt finns det studier som visar att mjölkfett skyddar oss mot sjukdomar. Vilket är då rätt? Det är antagligen så, att det inte är fettet i mjölken som är skadlig, utan vissa proteiner som finns i mjölk av typen A1 (källa: http://www.betacasein.org) och det finns en hel del forskning om det.

Kroppen är ganska dålig på att omvandla kolhydrater till energi och därför omvandlas de ofta till fett istället. Det är alltså ofta kolhydrater som gör oss tjocka, inte fett. Därför fungerar t.ex. Atkins dieten för vissa. Man hör också ofta historier hur man bör tanka med kolhydrater inför ett maraton och det är en hel vetenskap i sej att tanka rätt och med all rätt. Det är svårt att tanka kolhydrater eftersom de lagras dåligt i kroppen.

Ofta hör man också hur vi inte behöver äta kosttillskott eftersom vi får all den näring vi behöver ur maten. Det är önsketänkande. Få äter så nyttig mat och så mycket att de fyller hela deras behov av vitaminer för att erhålla optimal hälsa. Vår föda innehåller mindre vitaminer och spårämnen än tidigare och vi har mindre fysiska arbetet numera och behöver därför inte heller äta så mycket. Det gör att situationen förvärras från två håll.

När vi är unga är vi ofta friska och ser bra ut och därför är det lätt att tro på detta synsätt. Jag vet inte om det finns forskning (högst antagligen) om behovet av vitaminer men det finns forskning som visar att vår mat innehåller mindre näringsämnen än tidigare och att vi äter mindre är ju klart eftersom vi rör på oss mindre (överlag).

I Finland fanns det ett forskningsprojekt där man påvisade att man kunde minska hjärtdödligheten med hjälp av kostförändringar. Kostförändringarna var att minska fettintaget och att byta smör till margarin. Som resultat minskade dödligheten i Karelen men vad forskningen inte beaktade var att dödligheten också minskade på andra ställen där man inte gjorde dessa kostförändringar och det undergrävde resultatet av forskningen. Det är något man inte ville prata om eftersom man var säker att man hittat ett recept på hur man får människor att bli friskare men man struntar i det faktum att diabetes har ökat i en allt snabbare takt efter detta.

Det finns alltså mycket dålig forskning på alla håll och kanter. Ofta drar man förhastade slutsatser som stöder de egna teserna och man är inte alltid så noga med att hålla sej till fakta. Att margarin skulle vara hälsosammare än smör betvivlar jag starkt men jag kan inte hävda det ena eller det andra för jag har heller inga bevis för vad som är sant. Dock vet jag att i teorin så bör margarin vara sämre då den är mera processerad (bl.a. uppvärmd) vilket förstör vissa näringsämnen.

Det finns alltså många människor som hävdar att de vet vad du och jag bör äta och inte äta. Dessa utgår inte alltid från vetenskapen och även om vissa gör det, är det inte sagt att det är fråga om bra vetenskap som verkligen ger ett riktigt svar. I många fall tolkas också vetenskapen på det sätt som de vill, alltså inte objektivt och man kan ju fråga sej hur bra sådan forskning är, som ger möjlighet att tolka svaren lite hur man vill.

Det är inte länge sedan vi avråddes från att äta ägg för att de höjer vårt kolesterol. Nu har det framgått att ägg inte höjer kolsterolet i någon större nivå och därtill att kolesterolet inte i sej är farligt. Kolesterolet kan vara ett tecken på att allt inte står rätt till i kroppen men behöver inte vara det.

Vi får ofta råd att äta det ena eller det andra och att undvika det ena eller det andra. Senare framgår det ofta att rådet utgick från dålig forskning och att sanningen var något helt annat. Därför gäller det att använda förnuftet när man äter. Alltså att inte äta för ensidigt, för mycket, för lite och en hel massa annat men ”experterna” som avråder oss från ägg och dylikt kan vi nog strunta i. Nedan några videon med Jonny Bowden som har vettiga råd angående kost.

  1. Jonny Bowden video 1
  2. Jonny Bowden video 2
  3. Jonny Bowden video 3
  4. Jonny Bowden video 4
  5. Jonny Bowden video 5
Annonser