Igår skrev jag ett inlägg om Monsanto, ett företag som använder minst sagt tvivelaktiga metoder, som var mycket kritiskt men senare när jag tänkte på det jag skrev, så kom jag att tänka på genmanipulation överlag och att jag kanske bör klarlägga att kritiken var i huvudsak mot Monsanto, inte genmanipulation i sej.

Jag tycker att vi har en mycket hälsosam inställning till genmanipulation här i europa men det har en negativ effekt på andra håll i världen där man är beroende av genmanipulation för att lösa olika problem med matproduktionen. I t.ex. Uganda har man problem med bananodlingarna som slås ut av svamp. Det kan åtgärdas genom att genmanipulera bananplantan (man tar en gen från ris som gör att bananplantan inte skadas av svampen) och det skulle vara mycket viktigt för odlarna där.

I dylika fall ser jag inget fel i genmanipulation, förutsatt att man noggrannt också studerar andra effekter av genmanipulationen. T.ex. hur den genmanipulerade bananen inverkar på folks hälsa. Problemet med genmanipulationen är inte själva manipulationen, utan andra saker runt om. T.ex. vad händer om den manipulerade växten korsar sej med vilda varianter.

I fallet med bananplantan är detta ingen större risk då bananplantan är steril och inte kan korsa sej men vi har fortfarandet frågan om bananens inverkan på hälsan. T.ex. genmanipulerad majs har ju visat sej orsaka mera fettma än normal majs och man kan ju anta att även bananen kan ha dylika egenskaper eller t.o.m värre saker.

Ur Afrikas synvinkel är hälsoaspekterna ofta ett mindre problem, eftersom svält inverkar mera på hälsan än vad kanske genmanipulerat majs gör, men vi här i Europa har ju lyxen att kunna välja och det är också vår rättighet. I USA har man valt att acceptera genmanipulation och orsaken är ekonomisk.

Det som jag finner oroväckande gällande genmanipulation, är att företag som Monsanto tjänar stora pengar på att göra genmanipulationer som inte är i allmänhetens intresse och syftet är just att tjäna så mycket som möjligt. Det är i sej inget fel i det. Att tjäna pengar är ju vad företag är till för men det är metoderna och bristen på moral som oroar. Monsanto har med all önskvärd tydlighet visat att de inte bryr sej om något annat än att tjäna pengar.

Det har de visat genom de sätt de till hälften tvingar och till hälften lurar bönderna att välja deras grödor för de vet att bara de får foten mellan dörren, så är det kört för bönderna. Efter en tid har de inget annat val än att använda deras grödor och kemikalier.

Genmanipulation har vi egentligen sysslat med i tusentals år då vi korsat olika växter för att få fram växter med bättre egenskaper. Det är bara metoderna som utvecklats så att vi idag kan ta en gen från ris och sätta in den i en bananplanta och det är inget fel i det, så länge vi kommer ihåg att det egentliga arbetet först börjar efter att vi gjort själva genmanipulationen.

Det egentliga arbetet är att utvärdera riskerna och nyttan för att kunna vara säkra på att nyttan är större än skadan. Vad gäller Monsantos majs, så är jag rädd för att skadan är större än nyttan. Hur länge kommer det att ta innan den genmanipulerade majsen har korsat sej med den vanliga och muterat till något som kommer att orsaka svält på många håll i världen? Det är det ingen som vet.

Annonser