Igår skrev jag om hur orolig jag är då läkare ofta struntar i att bevisa sin tes innan de börjar tillämpa den. Här är en nyhet angående ett typiskt exempel på hur man slarvar. Man hade tydligen en tes att statiner skulle kunna förhindra lunginflammation i äldre personer då statiner verkar anti-inflammatoriskt men när man studerade saken noggrannare visade det sej att de däremot ökar risken för lunginflammation med 26% (61% för allvarlig lunginflammation som kräver sjukhusvård).

Det är ett typiskt exempel hur man noga bör utvärdera en medicin innan man börjar ge den på ett annat sätt än tidigare tänkt. Man bör alltså inte bara anta att det ska fungera men det tycks vara ganska typiskt idag att läkarna prövar sej fram vad som råkar fungera.  Tydligen gäller samma antagande också influensavaccin som inte heller tycks skydda äldre mot lunginflammation. Tidigare forskning stödde tesen därför att den var baserad på ”dålig” data för man beaktade inte möjligheten att personerna i studien hade något annat än lunginflammation.

Det är åter ett tecken på hur glada läkemedelsföretagen är att få stöd för att kunna skriva ut mediciner åt flera människor för att tjäna mera pengar. Man struntar i att man medicinerar folk i onödan och att medicinerna kan göra mera skada än nytta. Det är högst omoraliskt och det är åter ett bevis på att man inte kan lita på läkemedelsvetenskapen. Samma personer som klagar på att alternativa behandlingar är humbug trugar mediciner som gör mer skada än nytta. Prata om att kasta sten i ett glashus..

Annonser