I flera år har media tutat i oss att det är nyttigt och bra att undvika fett men är det verkligen så? Jag betvivlar. Kroppen behöver fett för att må bra och det är inte fett i sej som gör oss feta, utan kolhydraterna som gör att vi får i oss mer energi än vad vi förbrukar.

Folk luras av reklamerna för fettfria produkter att det betyder att de kan äta hur mycket som helst av den utan att för den skull bli feta. Som om det var bara fett som orsakar fettma. Visst, det kanske är lätt att tänka så men faktum är att en kost rik på kolhydrater är värre än en som är som är rik på fett.

Sanningen är ju heller inte så enkel att man kan äta enbart fet mat (typ Atkins dieten) för att hålla sej smal. Man måste också beakta vilket fett maten innehåller för den inverkar på t.ex. blodkärlen. Kostcirkeln som tutas i oss att är den optimala kosten för oss, är knappast det.

Vi är alla olika och man kan inte rekommendera en kost som passar alla. Dock kan man utgå från att fettfri mat inte är bra för oss. Dels för att den smakar sämre, den får oss att äta mer än vad vi behöver, den innehåller inte de fetter vi behöver och man kan ju undra vad den innehåller istället för fett.

Jag såg reklam för ett margarin häromdagen ”Nu med mindre fett”. Varför vill man köpa fett som innehåller mindre fett? Jag begriper det inte. Om man vill ha mindre fett på brödet, så är det väl bara att bre på mindre? Varför skall man luras att köpa något som har modifierats för att innehålla mindre av det som det ska innehålla.

Det finns många produkter som är fettfria eller innehåller lite fett. En sak har de gemensamt, de smakar alla sämre än motsvarande produkter som innehåller fett. Fett ger smak och konsistens. Om man lider av övervikt, så är svaret inte fettfria produkter eftersom fettet är bara en liten del av det som orsakar fettma. Största problemet är för stort intag av energi och det kan man bara unvika genom att äta rätt sorts mat eller genom att äta mindre.

Som exempel kan jag ta min mamma. Hon lider av övervikt och hon försöker lura sej själv att hon kan fortsätta äta som tidigare, mycket kolhydrater, genom att äta fettfria produkter. Hon har gjort så i åratal. Har det fungerat? Har hon gått ner i vikt genom att äta fettfritt? Nix, inte ett enda gram. Tvärtom, kilona kommer med åren och det beror på att hon behöver mindre energi medan hon får i sej lika mycket energi då hon inte ändrar sina matvanor.

Fettfritt är bara att lura sej själv. Det är ingen lösning på övervikt och är inget knep att hålla vikten under kontroll. Själv använder jag varken fettfria eller sockerfria produkter för jag vill inte lura mej själv. För mycket fett och socker är inte bra men då gäller det att äta mindre av dylika produkter, inte byta dem mot sådana som inte innehåller fett eller socker.

Annonser