Förra inlägget blev onödigt långt och kanske lite väl råddigt. Jag gillar Ozzy men det är några saker jag stör mej på. Han vill att de ursprungliga medlemmarna av Black Sabbath ska dela på rättigheterna till namnet, jag håller delvis med, men varför ville ingen annan än Iommi ha rättigheterna på 80-talet? Varför tog det 20 år, ganska exakt, innan Ozzy kom på idén att han vill ha 50% av rättigheterna?

Svaret är egentligen ganska enkelt och heter Rock and Roll Hall of Fame. Iommi köpte rättigheterna 1985, antagligen av deras manager, som råkade vara Sharon Osbournes pappa, för jag tror inte att medlemmarna själva ägde rättigheterna till namnet, om än det är möjligt. Enligt www.ozzy.com har Ozzy försökt i 3 år att övertala Iommi att dela med sej av rättigheterna. Alltså från 2005-2006 nångång och det var ju 2005 och 2006 som de blev invalda.

Det är en nobel idé att de ska dela lika men varför är inte Ozzy lika ädel när det gäller hans eget band? Inte är det heller han som gör musiken, han spelar ju inga instrument själv. Texterna gör han väl till en viss del. I Black Sabbath deltog han väldigt lite i skapandeprocessen och det är ju något som han var missnöjd med själv. Iommi hittade på ett gitarr-riff och resten av låten byggdes upp runt det. Kunde inte Iommi komma på något, gjorde ingen annan det heller. Geezer skrev de flesta texterna. Det är alltså Iommi och Geezer som var de som skapade i bandet men ändå sattes allas namn på låtarna och därför får de alla royalties för musiken.

Ozzy får alltså pengar för musik som han egentligen inte gjort och vad är tacken? Jo han stämmer och vill ha mer! Ozzy klagar att Black Sabbath namnet var ”nersmutsat” i mitten på 90-talet p.g.a otaliga byten av medlemmar i bandet. Hur ligger det till med hans eget band, hur många gånger har inte han bytt medlemmar? Ozzy tar åt sej äran för att bandet blev populärare sen de återförenades och han anser sej därför ha rätten till hälften.

Många fans som stöder honom hävdar att han har rätt till hälften därför att Black Sabbath inte skulle finnas utan honom och därför att han är Black Sabbath. Det är totalt nonsen. Black Sabbath skulle ha kunnat existera utan Ozzy, även om det är strunt att ens tänka så, men Black Sabbath hade aldrig kunnat existera utan Iommi för det var han som fick dem att träna, vilket var ett krav för att de skulle lyckas, och det var han som gjorde musiken. Ozzy är inte det samma som Black Sabbath. Han var med bandet i 10 år innan återföreningen och de klarade sej bra, dock inte enligt Ozzy, utan honom i 18 år.

Black Sabbath har gjort 9 studioalbum utan Ozzy och det är bara 1 skiva av dessa som kan anklagas för att inte vara bra. Ozzy har gjort mycket för att sabotera för Black Sabbath genom åren, t.ex. släppte Ozzy snabbt en dåligt mixad live-skiva i början på 80-talet bara för att komma före Black Sabbath som också gjorde en. Black Sabbaths skiva dröjde därför att den gjordes med omsorg för att musiken skulle bli bra men Ozzy hann först och därför var det  hans dåliga skiva som sålde. Ozzy lurade sina fans för att tjäna pengar och slå Iommi på fingrarna men det tycks fansen ignorera.

Ozzy har gjort mycket bra musik på egen hand men så har även Sabbath. I mina öron gjorde Sabbath sin bästa musik utan Ozzy och även om Ozzy är bra, så kommer han aldrig i ens närheten av Sabbaths musik. Ozzys musik är egentligen ganska poppig och hans tjat om att han är ”the fucking prince of darkness” är direkt löjligt. De skivor de gjorde med Ozzy på 70-talet är mycket bra och många av deras låtar är odödliga. Hoppas att Ozzy tar sitt förnuft tillfånga och slutar med detta strunt!

Annonser