Jag har nu följt med diskussionerna om vem som har rätt till namnet Black Sabbath. Många tycks tro att Ozzy faktiskt har någon rätt till namnet men det beror på okunskap kombinerat med fanatisk Ozzy-dyrkan. Om man ser på situationen med lite nyktert förnuft, inser man snabbt att han inte har mycket kött på benen i frågan. För att ta en liknelse.

Fyra personer bildar ett aktiebolag där de alla arbetar om än ganska slappt och oproffsigt. Sedan slutar en, vi kallar honom Torgny, utan att sälja några aktier och han går över till ett konkurrerande företag. Han arbetar där i tre veckor och inser hur hans gamla företag hade potential om de bara gjorde sitt arbete proffsigare. Han säger upp sej och kommer tillbaka till sitt gamla arbete och alla är glada.

Han har nu sett ljuset och är den som driver de andra att arbeta hårdare för att företaget ska få fram nya produkter de kan sälja. Det är också han som hamnar att ta alla de tråkiga besluten, för ingen annan i bandet vill ta något ansvar. Det är Torgny som också är den som kommer på idéerna till de nya produkterna men det är Göran som designar dem. Börje och Oskar är mest bara med, även om de alla delar solidariskt lika på rättigheterna till produkterna, oavsett vem som gjort vad.

Åren går och företaget blomstrar med en massa produkter som säljer bra, detta trots att tidningarna skriver illa om både företaget och produkterna. Även ägarna själva blir hårt kritiserade. Företagets revisor försnillar dem en massa pengar och detta med kritiken tär på ägarna. Torgny är den som arbetar hårdast av dem alla och de andra förlitar sej helt på honom och hans insats. Det blir allt svårare att komma på nya produkter och han får ingen hjälp av de andra. De lämnar honom ofta kvar att arbeta medan de går ut och har roligt. De litar på att han fixar det.

Med tiden blir Oskar allt oftare trött på att Torgny är den som alltid styr, detta trots att han egentligen inte vill göra det själv heller. Han tycker också att de andra ser ner på honom för att han inte kan använda verktygen de har. Han är företagets PR man och det är han som syns utåt men inom företaget är Torgny och Göran som styr. När Oskars pappa avlider blir han förkrossad och tappar arbetsmotivationen helt och han säger upp sej. Han säljer dock heller inte sina aktier.

Efter ett tag ångrar han sej i kragen och kommer tillbaka. Under tiden har de andra fortsatt att arbeta som tidigare. Oskar får dock snabbt problem med motivationen igen. Hans olika drogproblem, som de alla har i olik omfattning, tär på relationerna mellan ägarna men de gör ännu en ny produktlinje med nya produkter. Framtagningen av de nya produkterna går trögt och det tar länge. Torgny leker med olika verktyg för att produkterna ska bli bättre men det gillar inte de andra för de vill bara få dem snabbt klara och de tycker att Torgny bara överdriver. Till sist vägrar Oskar arbeta med den ena produkten och Börje tvingas göra den.

Efter att de gått runt och sålt produkterna på olika evenemang, försäljningen har gått ganska dåligt för ett företag de sammarbetar med har nya bättre produkter som säljer bättre, är de alla mycket trötta. De åker till USA för att planera nästa produktlinje men de har problem med Oskar som inte vill arbeta. De låter honom hållas ett tag men till sist blir situationen ohållbar då de andra inte kan göra sina arbeten utan honom.

De är tvugna att ge honom sparken och naturligtvis blir Oskar förkrossad. Han låser in sej på ett hotell och super och knarkar. Till sist träffar han Sara som får honom att rycka upp sej och starta ett nytt företag. Han väljer de bästa arbetarna han kan hitta och hans företag blir snabbt framgångsrikt, t.o.m framgångsrikare än hans gamla. Han har ännu kvar sina gamla aktier men han är noga med att se till att de nya arbetarna på hans företag inte får några aktier eller rättigheter till produkterna.

Efter några år går hans gamla företag allt sämre och hans eget går allt bättre. Han säljer bort sina aktier i det gamla företaget lika som Börje och Göran. Alla tror de att företaget kommer att gå omkull. Det är bara Torgny som vägrar att ge upp. Han fortsätter att skapa nya bra produkter som tyvärr inte säljer speciellt bra. Han försöker sälja dem i sitt eget namn men får inte, han tvingas att använda det gamla företagsnamnet fast han skulle vilja använda sitt eget då han är den ända ägaren kvar.

Under många år fortsätter det på samma vis men så en dag träffas de gamla ägarna och beslutar sej för att tillsamman sälja de gamla, ursprungliga produkterna som hade sålt bra, och det visade sej vara ett lyckat drag för försäljningen blomstrar igen. Vinsterna från produkterna och mässorna delar de lika, de är ju alla upphovsmän till dem, men av biprodukterna är det bara Torgny som får vinsten.

Efter några år får de en utmärkelse för sina fina produkter och den inverkan de haft på sitt område. Samtidigt slutar de att åka runt på mässor. Torgny och de andra beslutar sej för att aldrig mer sälja företaget produkterunder företagets namn, ifall de inte är de ursprungliga ägarna som gjort produkterna. Torgny gör en ny produktlinje under sitt eget namn och det gör också Göran, Börje och Oskar.

Oskar försöker få Torgny att ge honom 50% av aktierna men Torgny vill inte. Oskar tycker att han ska ha pengar för de produkter och biprodukter som Torgny har sålt under de år som Oskar varit bort ur företaget. Han tycker att det orättvist att Torgny är den ända ägaren i företaget nu när det arbetat tillsammans igen och när det fått den fina utmärkelsen. Oskar vill att de alla ska ha en lika del i företaget, trots att de sålde bort sina aktier när företaget gick dåligt.

Han vill ha en del i vinsten, även om Torgny ibland varit tvungen att själv betala för att hålla företaget flytande. Oskar vill ha del i vinsten som hans gamla företag gjort då han inte varit med. Han får ju pengar från försäljningen av gamla produkter men han vill även ha vinsten från de produkter han inte varit med att skapa, vilket egentligen är alla då han inte kan använda verktygen eller designa, men han får ju i.a.f en del av de som skapades då han arbetade för företaget.

Han tycker att det är rimligt, trots att han inte vill ge de andra del av vinsten som han själv gjort när han sålt de gamla produkterna under eget namn. Han är irriterad på att Torgny ensam får vinsten för biprodukterna, då Oskar varit med om att göra dem populära igen.

Jag vet inte om detta blev för råddigt och långrandigt men Torgny är ju förstås Iommi, Oskar Ozzy, Göran Geezer och Börje Bill. Grejjen är den att Ozzy vill ha saker som han inte själv ger åt andra. Ozzy har lurat sina bandmedlemmar under sin solokarriär på deras rättigheter till låtarna. Fråga Bob Daisly som var hans basist, han är inte speciellt glad över Ozzys, eller kanske snarare Sharons, trick.

Ozzy har inga rättigheter till namnet alls men problemet ligger väl i att det var Black Sabbaths gamla manager som ägde rättigheterna till namnet och Iommi köpte antagligen rättigheterna av honom, alltså inte av Ozzy, Geezer och Bill direkt, och detta gör att Ozzy inte kan acceptera det.

Annonser