Paulson anser att det är Kinesernas sparande som är orsaken till den nuvarande finanskrisen. Det har alltså, enligt honom, inget att göra med en överdriven utlåning och uppblåst fastighetsmarknad att göra. Det är sparandet som är boven..

Kan man vara mera blind för verkligheten? Visst, när det är kris är sparandet illa på så sätt att det fördjupar krisen, eftersom det är mindre pengar i rörelse men det är verkligen inte orsaken till krisen för den beror tvärtom på att det varit för mycket pengar i rörelse, vilket har blåst upp priset på t.ex. bostäder. När man sedan också gett lån åt sådana som inte har möjlighet att betala tillbaka, är krisen inte långt borta.

Det är lätt att vara klok i efterhand och då kan man ju undra varför Paulson är en idiot i efterhand. Svaret är antagligen att han verkligen är en idiot! Alternativt beror det på hans bakgrund inom bankväsendet (Goldman Sachs) som gör att han inte kan se det verkliga orsakerna eller så vill han bara inte medge det.

Skulle jag vara chef för USA:s finansdepartement, så skulle jag vara extremt försiktig i mitt uttalanden om Kineserna, för om de blir uppretade och drar in sina lån, eller vägrar ge nya, så sjunker skeppet snabbt för USA. De har trots allt en stor del av USA statskuld, en biljon om jag inte minns fel. Det är ungefär en tiondel och om Kineserna kräver skulden tillbaka har USA stora problem, eller rättare sagt enorma problem, för stora problem har de redan.

Annonser