Jag finner det konstigt att en bank som skött sej illa inte kan tillåtas gå i konkurs men det är väl ett resultat av att allt är så ihopknutet så att om en går omkull, så följer andra efter. De normala marknadskrafterna, som annars hyllas som kapitalismens starka sida, tillåts inte verka. Nu när bankerna behöver hjälp, då är det inget problem att staten går in med miljarder i stöd men tidigare blev det ett ramaskri varje gång staten försökte lägga sej i bankväsendet.

Orsaken till att man vänt kappan efter vinder, är helt enkelt att man vinner på det. Tidigare skulle man ha förlorat på det och då motsatte man sej det. Nu är det dags att begränsa bankirernas strypgrepp om människorna. Kanske låter radikalt, eller rent av brutalt, men faktum är att vi alla är skuldslavar, även om vi inte har privata skulder, eftersom staten är starkt skuldsatt. Varför staten har tillåtit sej hamna i denna situation är på sätt och vis märkligt men det beror antagligen på att jurister och ekonomer har sysslat med politik och de har normalt en trångsynt sätt att se på saker och ting.

Katainen berättade att man ska sänka skatten och ta mer statsskuld. Varför? Är det vettigt att sänka skatten en aning, vilket knappast kommer att inverka på konsumptionen märkbart, för att sedan betala det med SKULD med ränta på. Vi kommer alltså att betala dyrt för de smulor som vi får och enda vinnarna är bankerna, igen.

Vi har i västvärlden ett finanssystem som inte fungerar. Vi har en kris som är svårthanterad och hur hanterar våra politiker finanskrisen? Jo, de häller bensin på elden. Om en bank som lever på ocker inte klarar sej, varför ska då folket betala? Vi har ju redan betalat dem ränta, vi har låtit dem sköta våra pengar och nu när de med sin inkompetens får skräpet att kantra, så ska vi gå in och rädda dem med skattemedel! Det strider ju mot marknadsekonomin som har så kraftigt marknadsförts de senaste 50 åren!

Om en bank inte klarar sej utan stöd, så ska de heller inte tillåtas göra vinst. Varför ska de först få utöva ocker för att sedan hjälpas till att få fortsätta då de inte klarar av sitt arbete? Det är inte någon slump att de flesta större religioner (Islam och Kristendom) förbjöd ocker, det är bara de senaste århundraden som det varit tillåtet och det framtvingat för att det inte var förbjudet för alla, om det hade varit det, så hade vi inte haft de problem vi har idag. Vi hade heller inte haft det samhälle vi har idag men jag är inte säker att det skulle ha varit någon negativ sak.

Vi måste förbjuda ocker och spekulation för det förstör vårt samhälle och flyttar alla pengar till en liten grupp i toppen. På det sätt liknar det ett pyramidspel och de som var först ute, är de som sitter på toppen. I t.ex. sägs den rikaste procenten äga 70% av tillgångarna. Varför tillåts det? Varför ska vissa få tjäna stora pengar på arbete som inte nyttjar samhället? Varför ska privata banker få skapa pengar? Det är ju statens sak och om staten skapade pengar för att bygga och reparera infrastruktur, så skulle det inte orsaka inflation och vi behövde inte betala så mycket skatt. Nu måste vi betala skatt för att betala ränta på vår statsskuld och den andelen kommer att växa i framtiden tills det äter upp oss.

Kapitalismen ser på staten som något ont eftersom den begränsar dess möjligheter att utnyttja samhället som den parasit den är men staten är samma som folket. Vi väljer de som representarar oss inom staten. Det är demokrati men kapitalismen vill ha en så mager stat som möjligt. Den vill att alla delar av staten ska privatiseras och de har nu gjorts i USA under Bush styre och det görs här hos oss, om än i något mildare form.

Skälet till att kapitalismen ser staten som ett hot, är också orsaken till varför staten ska begränsa och reglera kapitalismen. Milton Friedman t.ex. hävdade att marknaden ska vara fri och att den reglerar sej själv. Det gör den men för långsamt och inte på rätt sätt. Ett samhälle  med fri marknad kommer att gå under eftersom marknadskrafterna inte kan reglera sej själv på ett sätt som fungerar, speciellt inte i globalt samhälle. Det är helt enkelt för stort och för klumpigt. Vi måste ha en stat som reglerar marknaden så att den fungerar på ett sätt som vi kan leva med.

Jag hoppas att finanskrisen får oss att välja ett bättre alternativ och bankernas makt begränsas. Idag är vi löne- och skuldslavar vare sej vi vill det eller inte.

Annonser