Jag har i ungefär 10 år lidit av diverse diffusa hjärtsymptom som läkarna bara har ryckt på axlarna åt. Jag har dock inte varit till nån hjärt-specialist men jag tror att symptomen är onödigt diffusa för det. Symptomen är relativt vanliga och är typiskt värre i vila än under belastning. Symptomen är hjärtklappning, tryck över bröstet, värk i hjärtat (hjärtmuskeln?), rytmförändringar, extra slag och svaga tillfälliga kramper (i brist på bättre beskrivning). Det är väldigt svårt att beskriva symptomen men de är väldigt stressande när de kommer. Stress och koffein förvärrar dem men orsakar dem inte.

För ett par månader sedan började jag använda Ubikinon (Coenzym Q10) för att den ger cellerna energi och jag tänkte att det kan avlasta hjärtat. Symptomen försvann i princip helt efter att jag började använda det men för ca en vecka sedan tog den slut och nu har jag märkt att symptomen har kommit tillbaka. Jag ska skaffa mera och så får vi se om symptomen försvinner igen. Skulle jag berätta detta för en läkare skulle de automatiskt anta att det är frågan om plasebo-effekt för det tror de på men inte på att kosttillskott faktiskt kan fungerar, fast båda är lika vetenskapliga eller ovetenskapliga. I många länder används faktiskt Ubikinon av patienter som lider av hjärtproblem, t.ex. efter en hjärtattack, och det finns vetenskapliga avhandligar som bevisar dess effekt men ändå tror inte läkarna (de flesta och speciellt äldre) på kosttillskott i detta land. Jag finner det mycket konstigt.

En sjukdom, eller en grupp av sjukdomar, som skulle förklara dessa symptom, är metabolisk myopati för den gör att hjärtat inte får tillräckligt med energi och kan därför orsaka en hjärtattack. Jag har många gånger känt att hjärtat är överbelastat och jag har t.o.m stannat hemma p.g.a. det. Jag har helt enkelt inte vågat stiga ur sängen för det har känts som om hjärtat inte orkar med den anstängningen. Jag har inte funnit någon information om att MS skulle orsaka hjärtsymptom och jag har heller inte träffat mer än ett par med MS som klagat över dylika symptom. Naturligtvis finns det en möjlighet att det är MS som orsakar även dessa symptom men jag misstänker metabolisk myopati för det skulle förklara symptomen på ett bättre sätt.

Annonser