Jag har kämpat med att få ett fungerande WLAN mellan huset och garaget. Jag behöver det för att jag har ett par servrar i garaget som jag vill använda som webserver och för att lagra backup på. Jag vill inte ha dem i huset eftersom de för sånt väsen, speciellt den större IBM Netfinity 5100. Den mindre, IBM xSeries 100, är lite tystare men inte tillräckligt ändå.

Först prövade jag installera DD-WRT (rekommenderas!) firmware i två Linksys WRT150N och köra dem som WDS men det fungerade knappt alls! Maximal signaldistans var ca 4 meter utan väggar, vilket är ett extremt dåligt resultat men det intressanta är att om jag körde den som normal WLAN-router så fick jag kontakt, om än dåligt, ända till garaget 20-25 meter bort. Tyvärr är det inte till nån nytta så jag sålde bort den ena och jag försöker sälja den andra också men det är svårt att få den såld.

Jag ville få det att fungera med WDS eftersom jag ville få bägge servrarna kopplade till samma router och eventuella framtida datorer i garaget men eftersom det inte fungerade så testa jag som följande en Buffalo WLI-TX4-HP54G WLAN-ethernet-adapter. Jag köpte två då jag använder en för att koppla digiboxen, Maximum C5000, till datorn via WLAN och det fungerar utmärkt men tyvärr räckte inte signalen till att få det att fungera mellan huset och garaget. Jag sålde den andra till vän.

Nästa steg var att köpa ett PCI WLAN-kort och valet blev ett billigt Telewell Pre-N men den fungerade inte tillräckligt bra. Ibland fick jag kontakt men oftast inte. Sedan köpte jag två Linksys WEP54G (?) WLAN-kort och de fungerade lite bättre men inte tillräckligt bra ändå men sedan köpte jag en extern antenn (6 dB) och då började det fungera utan att tappa kontakten hela tiden. Linksys-korten fungerade alltså mycket bättre än Telewell. G-standarden med en antenn var bättre än Pre-N med tre antenner.

Tyvärr fungerar det inte ändå tillräckligt bra eftersom jag kan bara använda en dator i taget och hastigheten är för låg. Det räcker bra till för att surfa men inte för att föra över stora filer, vilket är tanken. Därför överväger jag att testa en Buffalo WLI-TX4-AG300N men jag misstänker att det blir samma problem med för dålig signal, dock kunde jag ju byta ut den andra som finns i huset mot denna då den är snabbare ifall det inte fungerar till garaget.

I andra änden, som är ungefär 30-35 meter bort med flera väggar emellan, använder jag en Linksys WAG300N modem/router. Den fungerar annars bra men den har bara två antenner så jag köpte en Linksys WAG325N billigt på nätet för den har bättre antenner. Dock hjälpte det inte alls. Skillnaden var att den kändes långsammare än WAG300N på att reagera då man klickar på länkar, vet inte om det var inbillning men min fru reagerade lika utan att jag sagt något så jag tror det kan vara sant och därför böt jag igår tillbaka till den gamla. Den ser också bättre ut. Måste testa och se om det nu fungerar sämre igen då den inte har lika bra antenner, åtminstone i teorin.

Jag har testat och kämpat och slösat mycket pengar på att få en WLAN förbindelse mellan huset och garaget men hittills har jag inte fått nån acceptabelt resultat, ok, jag har nu nånslags kontakt men inte sådan jag vill ha. Därför har jag också funderat på att testa  köra två Buffalo WHR G125 som WDS, då de stöder det utan att man behöver installera nån ny firmware men jag vet inte om de heller är tillräckligt snabba och om de ger tillräckligt bra signal. En fördel är dock att de är relativt billiga.

WLAn är annars en fin teknik men den fungerar inte tillräckligt bra. Marknadsföringen är också ganska vilseledande då det ofta nämns avstånd på 100-300 meter, i verkligheten kan man räkna med 20-40 meter. Hastigheterna är också väldigt vilseledande då t.ex. G-standarden på 54 Mbit i verkligheten är 20-23 Mbit, om man har tur vill säga. Pre-N som sägs fungera med upp till 300 Mbit är i verkligheten verkligen långt borta från sådana siffror och det är väldigt svårt att få det att fungera lika snabbt som en normal 100 Mbit kabel och att få det snabbare kan man nog glömma.

Korta avstånd fungerar bra men direkt det blir längre avstånd eller väggar emellan, så uppstår det problem. Speciellt med betong eller stenväggar men själv har jag stora problem redan med vanliga väggar av brädor och gipsskivor. Jag kommer att fortsätta att testa för att få det att fungera acceptabelt för som det är nu räcker det inte riktigt till. Jag gillar Linksys och Buffalos produkter, de är bra gjorde om än de också har sina brister. De är relativt billiga men ändå är kvalitén ganska bra. Jag gillar speciellt Buffalo även om jag först använt Linksys, jag har t.ex. alltid kört med Linksys ADSL-modem, om man undantar den första, Zyxel Prestige 600, som kom med abonnemanget men den hade inget WLAN, så jag skaffade då en Linksys WAG54G som jag sedan böt till en WAG300N och den har jag varit väldigt nöjd med.

I mitt nätverk har jag också en Linksys NSLU 2 som jag uppgraderat med Unslung 6.8 och till den har jag kopplat en 400 Gb Western Digital USB-hårdskiva och ett USB-minne på 1 Gb där programmen finns. Jag använde den tidigare som webserver då den är ljudlös och drar lite ström (10W om jag minns rätt) men tyvärr går det ju inte att använda ASP.NET på den och därför ville jag ha en riktig server.

Tillägg: Bjöd på tre Buffalo routers/modem. De stöder alla 125 Mbit och det gör ju också ethernet / WLAN-adaptern jag redan använder, så den borde då fungera snabbare. Jag skulle alltså byta ut Linksys WAG300N till en Buffalo ADSL-modem med bryggande (WDS) WLAN-router och i garaget skulle jag ha en WLAN-router som också stöder WDS. Om signalen räcker till så borde detta fungera hyffsat. Åtminstone kontakten till digiboxen borde bli rejält snabbare, 35% enligt tillverkaren. De är väldigt billiga, så jag går inte i konkurs fastän de inte fungerar.

Om signalen räcker till tror jag att det fungerar bättre än tidigare då de är alla samma märke och stöder 125 Mbit. Linksysen är ju Pre-N men det spelar ju ingen roll då alla andra apparater enbart stöder G-standarden. Inte Buffalo WLI-TX4-HP54G fungerar snabbare än 54 Mbit då det måste vara en Buffalo som stöder 125 Mbit för att den ska fungera med den hastigheten. Om mina bud går igenom så får jag 2 x modem/router och 1 x router billigare än Buffalos Pre-N ethernet / WLAN-adapter. Får se vad det blir av detta, eller slösar jag bara mina pengar igen…

Annonser