Min pappa och mamma kommer för att hälsa på oss idag. Med sej har de ett lass med ved som vi kommer att värma huset med i vinter. Vi har en värmelagrande täljstensspis som är mycket effektiv och vi sparar mycket pengar på att värma med den. Vi har också en luftvärmepump, eller vi har två, en i garaget också och de är mycket effektiva de också. Vi sparade ungefär 3000kWh på 9 månader och nästa månad får vi veta vad det senaste årets förbrukning har varit och det är det första hela året som luftvärmepumparna varit i drift.

Tidigare, innan vi skaffade pumparna, hade vi problem när vi eldade för värmen stannade nära spisen, den spred sej inte till de andra rummen och därför var eldningen inte speciellt effektivt. Nu cirkulerar värmen mycket bättre i huset och vi sparar mer. Pumpen i huset förbrukar väldigt lite ström och det går möjligen åt mer ström att svalka huset än att värma det och det beror på att vi eldar i spisen. Pumpen i garaget däremot drar ganska mycket men det beror på att det är bara dubbla glas i fönstrena i garaget och isoleringen på mellantaket är kanske inte allför bra. Garaget är på 70 kvadrat och jag har dubbla dörrar 2600 x 2300mm som är en aning glesa. Årsförbrukningen i garaget är på ca 3000kWh men jag vet inte om det är mycket eller lite. Totala årsförbrukningen var ifjol på ca 12 000kWh och det skall bli spännande att se om den varma vintern märks i siffrorna!

Vi ska imorgon ta och fälla några björkar som står på tomten nu när pappa är på besök, han har arbetat som skogshuggare så det går snabbt när han är i farten. Jag har tänkt plantera frukträd istället. Vi har redan fyra äppelträd, två Heta och två Pirja, men jag har tänkt att vi ska plantera plommon, körsbär och kanske päronträd. Skulle vara trevligt att få egna frukter men jag vet inte hur bra de trivs på vår tomt för äppelträden har växt mycket långsamt och det är bara ett träd som har gett nån frukt. Det beror nog på att det finns för många björkar i närheten för det är det träd som står längst bort från björkarna som har gett frukt. Ifjol fick vi inte ett enda äpple!

Annonser