Jag använder olika kosttillskott för att dels hantera MS, dels för att må bättre i allmänhet. Främst vitaminer och aminosyror. Här en kort lista på de jag använder eller har använt och en liten beskrivning vad de gör eller är bra för. Kommer att uppdatera den vartefter jag prövar på nya preparat eller får mer information.

Om ni vill testa iHerb (www.iherb.com) kan ni använda min personliga rabattkod AVA249 som ger er 10$ rabatt på första köpet över 40$.

AMINOSYROR

AlfalipoinsyraAntioxidant som fungerar bra med l-karnitin, de två i kombination håller tröttheten (fatigue) under kontroll. Mycket effektiv kombination som fungerar speciellt bra om tröttheten beror på att mitokondrierna inte fungerar optimalt, vilket tydligen var fallet för mej eftersom jag inte längre lider av fatigue. Den kallas ibland för superantioxidant. Har används som behandling mot MS.

L-KarnitinAminosyra som används i kombination med alfalipoinsyra. Fungerar bäst i asetyl-fom. Mycket viktig och används för ett flertal olika saker. Används mot trötthet och även idrottare använder det eftersom det hjälper med energiproduktionen. Används även som bantningsmedel eftersom den gör att man bränner fettsyror effektivare och i teorin fler kalorier. Ämnet hjälper mitokondrierna att producera mera energi åt cellerna genom att den hjälper fettsyrorna, bränslet, att bättre komma in i mitokondrierna där de omvandlas till energi.

Arginin – Aminosyra som påverkar kväveproduktionen och därigenom blodådrornas flexibilitet och utvidgning. Ökar alltså blodflödet i kroppen och påverkar även produktionen av kroppens eget tillväxthormon. Används därför ofta av kroppsbyggare. I kombination med Ornitin, som också är en aminosyra, fungerar det effektivare. Ger bättre erektion, speciellt i kombination med Kolin, och därför bör man testa det innan man skaffar Viagra eftersom det är ett mycket billigare och tryggare alternativ. Bör tas på tom mage eller åtminstone inte samtidigt som kött, fisk eller mjölk eftersom den delar aktiv upptagningskanal med Lysin som finns riktligt av i de produkterna och slipper därför inte in från blodomloppet i endotelcellerna. Jag har börjat använda Arginin dagligen endera 1 x 500 eller 2 x 500 mg intaget på tom mage.

Fenylalanin – En aminosyra som ökar halten av dopamin, adrenalin och noradrenalin i kroppen och inverkar antidepressivt och sägs höja smärttröskeln.

http://en.wikipedia.org/wiki/Phenylalanine

http://www.seeknatural.co.uk/product-943.html

Ornitin – Se Arginin. Samverkar med Arginin och de kompletterar varandra så att de fungerar effektivare. Använder dte ibland men för tillfället har jag det inte och jag räknar med att Arginin räcker. Det blir förmånligare så.

TaurinEn aminosyra som behövs för hjärnan och det centrala nervsystemet. Effektiverar även glukosmetabolismen och höjer insulinkänsligheten (bra för personer med typ 2 diabetes eller insulinresistans) .

http://www.seeknatural.co.uk/product-1163.html

Glutamin – Bra för slemhinnan i magen och tarmarna. Skyddar mot nerbrytandet av muskler när man tränar. Hjälper till att hålla kroppens kväve-balans i skick. Jag brukar ta 500 mg före jag far ut och springa. Använder för tillfället 2 x 500 mg intaget på morgonen.

5HTP – En effektivare form av aminosyran tryptofan (jag skrev tidigare tyrosin av misstag men det ska vara tryptofan, ursäkta missen) som är en förstadium till serotonin och höjer därför serotoninhalten i hjärnan. Inverkar positivt på humöret för de som har låg serotonin nivå i hjärnan. Har använt det mot mild depression och det hjälpte men tyvärr har den samma nackdel som antidepressiva, om än mycket mildare, de minskar lusten och därför slutade jag använda det. Hjälper bra mot sömnlöshet.

Uppdatering: Har börjat ta det igen och jag sover djupare och bättre. Känner mej mera utvilad om morgonen.

Uppdatering: Tar det inte mera då LDN utan kalsium karbonat har samma verkan.

KarnosinHjälper mej att träna hårdare eftersom den motverkar mjölksyra. Anti-inflammatorisk och är därmed också mycket viktig. Är en av de som jag inte vill vara utan. Jag använde tidigare 400 mg de dagar jag tränade men nu tar jag 200 mg varje dag och 2 x 200 mg de dagar jag tränar. Jag tror det fungerar effektivare på det viset. Enligt Dr Tolonen kan karnosin bromsa åldrandet genom att skydda cellerna mot förändringar.

DMAEGör hjärnan effektivare genom att stimulera dess aktivitet. Förbättrar minnet och inlärningsförmågan. Stimulerar även immunförsvaret och mycket annat. Jag använder det nästan dagligen och jag har märkt en förbättring av minnet och koncentrationsförmågan men jag använder samtidigt också andra ämnen som påstås ha samma verkan (t.ex. Kolin).

http://www.dmae.org

VITAMINER

A-vitamin – En vitamin som jag inte använder som tillskott, eftersom brist är osannolik och det finns en risk för överdosering. Man kan tryggt inta beta-karoten utan risk för överdosering, eftersom kroppen kan reglera upptaget efter sitt behov, men vissa a-vitamintillskott passerar detta reglersystem och kan orsaka överdosering. A-vitamin förhindrar även upptagningen av D-vitamin och kan även därför räknas som skadlig även om man inte använder giftiga doser.

Källa: Wiki

B1 – Tiamin Speciellt viktig för diabetiker eftersom de avsöndrar Tiamin dubbelt snabbare än friska personer. Jag har också prövat benfotiamin som är en effektivare form av tiamin men jag gav dem till min pappa som lider av diabetes, eftersom det är en vitamin som diabetiker behöver mera av. Tiamin är viktig för att skydda nerverna mot skador av t.ex. högt blodsocker.

Benfotiamin – Effektivare form av Tiamin (B1) som används ofta t.ex. av diabetiker i Japan. Den är alltså speciellt viktig för diabetiker för att undvika neuropati. (Källa: BioVita)

B2 – Riboflavin – En viktig vitamin för energi metabolismen och är nödvändigt för fett-, kolhydrat- och proteinmetabolismen. Mjölk, ost, växter med gröna blad, lever och njurar är goda B2 källor men vitaminet förstörs av solljus. Brist på B2 orsakar spruckna röda läppar, sår i eller runt munnen, ont i halsen, torr hud, anemi. Vitaminet används ofta som färgämne i livsmedel (gul).

B3 – Niacin – Brist orsakar försämrad metabolism och köldtålighet men är ovanlig i väst. Brist kan förekomma hos alkoholister och orsakar en bristsjukdom som kallas Pellegra. Förekommer i fisk, kyckling, ägg o.s.v. Jag tar för tillfället 500 mg per dag.

Tillägg: Det finns två former av Niacin, nikotinsyra och nikotinamid. Nikotinsyra är effektivare och sänker t.ex. kolesterolet men har som nackdel att den orsakar rodnad. Hos mej orsakar nikotinsyran kraftig rodnad som är i samband med neuropatin mycket smärtsam. Därför kan jag bara använda nikotinamiden även om den inte är lika effektiv. Doser högre än 3 gr per dag kan orsaka skador på levern. (Källa: Wiki).

Uppdatering: För varje gång jag tar Niacin så blir reaktionen mildare men samtidigt också de positiva effekterna. Den uppenbara nyttan blir alltså mindre men de andra positiva effekter, sänkningen av kolesterolet m.fl., borde nog fungera på samma sätt som tidigare. Det verkar som om rodnaden är det som förbättrar det periferablodflödet så att man känner av mindre kyla. Eftersom rodnaden blir mindre, så påverkar det också blodflödet mindre.

B5 – Pantotensyra – Behövs för syntetisering av coenzym A (CoA) som igen behövs för cellandningen (metabolisk reaktion och process för att konvertera biokemisk energi från näring till ATP, för att sedan frigöra slaggprodukter). Effektiverar verkan av alfalipoinsyra vid polyneuropati. En liten mängd B5 finns i nästan all föda och därför är brist mycket ovanligt och förekommer närmast i samband med svält.

Jag har börjat använda produkten som jag länkar till nedan och jag känner mej fysiskt mera energisk.

http://www.seeknatural.co.uk/product-1225.html

B6 – Pyridoxin –Viktig vitamin som bl.a är bra att ta i kombination med magnesium. Kan överdoseras om man tar höga doser en längre tid. Jag tar även B6 i P5P-form, som är en biologiskt aktiv form av B6 och som behövs för aminosyrornas konverteringsprocess. Den behövs också för produktionen av dopamin, noradrenalin, serotonin, GABA och glutamat.

B7 – Biotin – Nödvändig för cellväxt, produktion av fettsyror och metabolism av fett och aminosyror. Hjälper också till med transport av koldioxid och upprätthåller blodsockernivån. Förstärker hår och naglar. Kan hjälpa mot seborré. Brist är ovanlig men kan orsakas av stor konsumption av rå äggvita.

B9 – Folsyra – Jag använder det dagligen eftersom det är en mycket viktig vitamin. Om ni tänker skaffa barn inom en snar framtid, så är det bra att börja ta folsyra som kosttillskott, både mannen och kvinnan, för folsyra skyddar mot missbildningar av ryggmärgen hos fostret och förbättrar spermakvalitén hos mannen. Den minskar också risken för barnet att utveckla akut lymfoblastisk leukemi, som är den vanligaste cancerformen hos barn. Det är alltså bäst att börja en tid, 3 månader eller tidigare, innan man försöker bli gravid, det gäller alltså båda. Den är viktig för att neutralisera homocystein som kan orsaka minnesproblem, depression och demens. Rekommenderad dagsdos är 300 mcg men jag tar minst 800 mcg (vilket rekommenderas i England). Folsyra är en relativt ofarligt vitamin som inte lätt överdoseras och inte har några nämnvärda biverkningar men att överskrida maxdosen på 2500 mcg är inte att rekommendera då det inte har nån nytta och kan vara direkt skadligt för de som lider av hjärt- och kärlsjukdomar. I nordamerika tillsätter man folsyra i mjöl och det tror jag att vore vettigt här hos oss också. Folsyra anses också skydda mot cancer i tjocktarmen och i äggledarna, samt förbättra oddsen vid prostatacancer. Den anses också skydda mot Alzheimers. Folsyra bör tas i kombination med B12-vitamin och det finns kombinationspiller som innehåller båda. Folsyra kan maskera B12-brist och det kan vara ett skäl varför man bör ta båda samtidigt. Här i norden är det bara en liten del av männen som får i sej tillräckligt med folsyra och knappast ingen når upp till den nivå som rekommenderas i England utan kosttillskott. Folsyran i frukt är t.ex. i konjugerad form och måste spjälkas i kroppen för att kunna upptas. Kroppen lagrar 5-10 mg folsyra och det räcker i 3-4 månader utan tillskott. Brist orsakar megaloblastisk anemi och jag antar att den påminner mycket om B12-brist.

B12 – Metylcobalamin eller Cyanocobalamin. Jag använder 1000 mcg metylcobalamin 2-3 ggr per vecka som jag droppar under tungan och låter vara där i minst 30 sekunder. Det gör mej piggare och mera skärpt. Jag märker en tydlig skillnad. Metylcobalamin lär upptas och fungera mycket effektivare än cyanocobalamin som är den form som finns i t.ex. multivitaminer eftersom den är billigare att tillverka. Orsaken till att metylcobalamin är effektivare, är att den är färdigt i biologiskt aktiv form och behöver inte omvandlas i levern på samma sätt som cyanocobalamin. Cyanocobalamin bör undvikas och metylcobalamin är att föredra.

B15 – Pangaminsyra. Är omtvistad om det är en vitamin alls eftersom man inte har märkt att bristtillstånd hos människor skulle orsaka sjukdomar och den är därför inte nödvändig men den fungerar som antioxidant och används för att förbättra blodcirkulationen och cellandningen. Lär skydda mot luftföroreningar, speciellt kolmonoxid. Lär också förebygga mjölksyra i musklerna. Skyddar hjärnan mot åldringsförändringar och används i Ryssland mot bl.a. alkoholskador. Svårt att hitta bra infomation om denna vitamin men FDA har förbjudit försäljningen av den i USA så den har antagligen nyttiga effekter (varför skulle den annars förbjudas av en organisation som skyddar läkemedelsbolagen mot konkurrans?).Jag använder 50 mg men inte dagligen.

Källa: http://www.healthy.net/scr/Article.asp?Id=1925&xcntr=1

Kolin – Hör till B-vitamingruppen och påverkar minnet positivt. Minskar nivån av homocystein i blodet och är därför möjligen bra mot hjärt- och kärlsjukdomar. Påverkar även potensen positivt, se också arginin, och jag måste säga att det fungerar mycket bra även om jag inte använder det av den anledningen, det är mera en positiv biverkning.

Efter att jag börjat använda både CDP och Phosphatidylcholine, har minnet blivit en aning bättre. Det verkar som om hjärnan fungerar effektivare och det märks tydligt i mitt yrke (programmerare), där man använder hjärnan mycket. Märks kanske tydligaste genom att det är lättare att koncentrera sej.

http://www.seeknatural.co.uk/product-1033.html

http://www.seeknatural.co.uk/product-1243.html

http://www.seeknatural.co.uk/product-1244.html

http://www.seeknatural.co.uk/product-1303.html

Källa: Wiki

C-vitamin – Denna vitamin är mycket viktig, den är mycket effektiv för att neutralisera fria radikaler som skadar cellerna. Det bästa är ju att få den ur maten men det kan vara svårt ibland, speciellt då vitaminen är mycket känslig för ljus och värme. Jag har även prövat vitaminen i acetyl-form, vilket hävdas vara bättre på att upptas av kroppen, och det som är positivt med denna vitamin, är att man kan ta stora doser utan att det på någotvis är farligt (annat än att man kan få diarré av doser på flera gram). Linus Pauling Institutet rekommenderar 400 mg / dag, vilket låter vettigt, men andra rekommenderar t.o.m mera, upp till 3000 mg. Linus Pauling själv pratar om 6000 – 18 000 mg. Själv äter jag mycket frukt och använder C-vitamin separat främst på vintern, då brukar jag ta 60 – 200 mg / dag men den finns ju i multivitaminen jag tar. Eftersom C-vitamin är vattenlöslig lagras den inte i kroppen och därför borde man inta den var 6:e timme för optimal verkan.

D-Vitamin – Mycket viktigt vitamin för oss som lider av MS men som kan rekommenderas åt alla eftersom de flesta lider av brist på den, speciellt på vintern. Tidigare skrämde myndigheterna med dess giftighet, eftersom den lagras i kroppen, vilket nu visat sej vara kraftigt överdrivet och att rekommenderat dagligt intag är allför lågt (7,5mcg). Vissa läkare rekommenderar upp till 100mcg om dagen men jag har bara 10mcg tabletter så jag tar 10-50mcg/dag. Kommer att skaffa kraftigare tabletter, gärna 50mcg. Jag hittade 125mcg men de tycker jag att är onödigt starka. Skaffade nu 25mcg:s tabletter och jag kommer att ta 1-4 tabletter per dag. Enligt nya rön kan man ta upp till 250 mcg per dag. Målet är att få halten i blodet att överstiga 80 nmol/l men egentligen borde jag få det över 140 nmol/l. Har ännu inte mätt D-vitaminhalten i blodet men ska försöka få det gjort asap.

Uppdatering: Jag har börjat ta 125 mcg per dag och därtill kommer det jag får via multivitaminer m.fl. som gör att jag får i mej minst 150 mcg per dag. Jag har ännu inte varit förkyld denna vinter och jag undrar om inte D-vitamin har haft något med det att göra för normalt har jag varje vinter varit ordentligt förkyld innan julen.

Uppdatering: Jag gav de kraftigaste tabletterna åt mina föräldrar för jag tycker de är så ofta förkylda och annars sjuka. Jag använder nu 3-4 x 25 mcg per dag, plus det jag får från multivitaminerna och fiskoljan.

Uppdatering: Enligt nya rön förebygger D-vitamin svininfluensan och naturligtvis också vanlig influensa (Källa: BioVita). Det förklarar varför jag inte var sjuk förra vintern, vilket jag normalt är minst en gång per vinter. Får se hur det hjälper denna vinter. Vår son började i förskolan förra veckan och han är redan sjuk och jag kände själv av vissa symptom igår. Idag mår jag bättre.

Uppdatering: Jag har igen börjat ta 1 – 2 x 5000 UI per dag för att få upp nivån till vintern. Jag har också äntligen tagit ett blodprov men jag har inte fått resultatet än.

Uppdatering: Förra veckan, 2:a September 2009, uppmättes halten till 139 nmol/L, vilket är över 125 nmol/L som anses vara mini för optimal hälsa. Under 50 nmol/L är brist och på våra breddgrader har folk i genomsnitt under 40 nmol/L! Det är högst anmärkningsvärt att läkarna inte känner till detta bättre. Många folksjukdomar kunde lindras eller förhindras med hjälp av D-vitamin och jag mår själv mycket bättre sedan jag börjat ta mera D-vitamin. Skeptikerna hävdar att det bara är p.g.a placebo men jag har varit otroligt mycket friskare sedan jag började ta 5000 UI om dagen.

Här är en länk till antagligen den bästa källan av information om D-vitamin. www.vitamindcounsil.org

En artikel på NaturalNews

En artikel på BioVita om kolesterol och diabetes (på finska)

En artikel på BioVita om svininfluensa (på finska)

E-vitamin – En viktig antioxidant, som likt C-vitamin skyddar mot fria radikaler. Den finns i alfa-, beta-, gamma- och delta-form och trots att alfa är den mest aktiva, är de antagligen alla viktiga. Denna vitamin gör också att blodådrorna hålls flexibla. Har synergi-effekter i kombination med Q10 (se nedan). Jag använder den inte separat, utan får den via multivitamin.

MB12 – En B-vitamin, metylcobalamin (B12 i metyl-form), som också finns som nässprej. Lär fungera mycket effektivare än i oral-form eftersom många har problem med att uppta den på det sättet.  Den är såpass viktig att jag nämner den separat. Många fall av autism hos barn tycks bero på nån form av metallförgiftning och det kan man behandla med bland annat MB12. För mer information följ denna link. Den kan vara av intresse även för andra, t.ex. MS, fibromyalgi o.s.v.

MINERALÄMNEN

Magnesium- Mineral som hjälper mej när jag lider av ”Restless Leg Syndrome”. Hjälper snabbt och effektivt. Oroliga ben var mitt första klara MS-symptom men tyvärr tog det rätt länge innan jag fann att detta hjälper. Min pappa som har diabetes har också nytta av detta mot sendrag. Jag tar 350 mg enligt behov, alltså inte dagligen. Den jag använder innehåller förutom magnesiumoxid även 18 mg B3, 2.2 mg B6 och 1.4 mg B1.

Selen – Finns i vår jordmån men inte tillräckligt och därför berikas ofta konstgödsel med selen för att via ska få tillräckligt via födan.

Kalcium – Ibland undviker jag mjölkprodukter och då tar jag Kalcium för att kompensera men normalt använder jag bara Magnesium.

ÖVRIGA

Astaxantin – Antioxidant som finns i t.ex. lax (ger den röda färgen). Hävdas av vissa vara den mest potenta antioxidanten. Tidigare använde jag Omega-3 kapslar som också innehöll astaxantin men nu tar jag det som ett separat kosttillskott. Vet inte om jag kommer att fortsätta då det tar slut, för den är ganska dyr och nyttan är inte direkt märkbar.

E-EPA Fettsyra som kroppen och speciellt hjärnan behöver, också anti-inflammatorisk. Anses effektivare än vanliga Omega-3 fettsyror eftersom den är i renare form, den innehåller alltså mera EPA än vanliga Omega 3 kapslar som bara innehåller 12-18% EPA. Finns många studier gjorda med E-EPA och hävdas vara bra mot t.ex. depression. Enligt Dr Tolonen motverkar den rytmstörningar i hjärtat, minskar blodtrycket och är allmänt bra för hud, hår och naglar. Jag använder 500 – 1000 mg per dag, lika som fru.

Q10 – Vitaminliknande antioxidant (coentzym) som hjälper cellerna att producera energi (ATP). Jag har planer på att testa 3 x 30 mg per dag. Har synergi-effekter i kombination med E-vitamin, den gör att E-vitaminen inte förbrukas av fria radikaler, utan kan återanvändas. Är fettlöslig och bör därför intas med föda. Upp till 1200 mg/per dag anses säkert och försök har gjorts med 3600 mg/dag utan toleransproblem. Användning av statiner och blodtunnandemediciner minskar på nivån av Q10 och kan orsaka trötthet och muskelsvaghet.

Uppdatering: Jag tar nu 30 mg på morgonen och 50 mg på kvällen och jag fysiskt orkar jag bättre. Krafterna tar inte slut även om jag annars skulle vara mycket trött.

Källa: Wiki

GABA – Påverkar signalsubstanserna i hjärnan, verkar avslappnande och jag använder det på kvällen för att slappna av bättre och ha lättare för att somna. Jag har ofta problem att somna då jag har svårt att slappna av men GABA borde hjälpa en att slappna av och sova bättre. Kan inte uttala mej om hur bra det fungerar ännu för jag har inte utvärderad det tillräckligt men det verkar fungera.

Ginko Biloba – Piggar upp och skyddar hjärnan. De som jag nu använt känns effektivare än tidigare. Jag vet inte om det beror på andra kosttillskott jag använder samtidigt eller om de verkligen är effektivare men jag rekommenderar dem ändå till alla som är intresserade att hålla hjärnan frisk. Jag har gett mina föräldrarar en burk, får se om det har nån verkan på dem.

Glukosamin – För lederna. Jag har ofta värk i lederna men det hjälpte inte för mej. Det betyder inte att det inte kan vara till nytta för andra men min ledvärk kan bero på MS och därför hjälper det inte.

Guarana – Piggar upp effektivt (innehåller koffein). Används, inte av mej, som bantningsmedel då den lär minska aptiten.

Ginseng Uppiggande och höjer kroppstemperaturen. Lär verka positivt för potensen.

Koffein – Piggar upp mycket effektivt. Jag använder det i tablettform då jag inte dricker kaffe. Jag tar 100 mg om morgonen. Nackdelen med koffein, och andra stimulanter, är att man lätt gör mer än vad man egentligen orkar och det är inte bra för kroppen. Koffein lär också verka nedbrytande på hjärnan men jag antar att man måste konsumera ganska mycket för det.

Inositol – Räknades tidigare som B-vitamin (B8 ) men räknas inte längre som vitamin eftersom kroppen kan syntetisera den själv. Används av kroppen för transport av insulinsignaler och för att reglera kalciumhalten i cellerna. Används också för att bryta ner fett och sänker kolesterolhalten. Jag fann inte att det skulle ha påverkat mitt mående nämnvärt men jag tar det i kombination med Kolin (200 mg vardera).

Serrapeptas – Anti-inflammatorisk, ingen nämnvärd verkan och jag använder det inte mera.

Omega-3 – Jag har prövat många olika fiskoljor, både billiga och dyra, och nu använder jag främst E-EPA men den effektivaste jag använt var ren fiskolja i flytande form. Den var alltså inte som tablett, vilket de andra jag testat har varit men med dem har jag inte märkt nån skillnad. Av den flytande oljan märkte jag dock att jag hade lättare att koncentrera mej och var annars också mer skärpt. Nackdelen med den oljan, vilket är orsaken till att jag inte använder de nu, är att den irriterade magen för mycket. Jag tror det var p.g.a citronoljan som den var smaksatt med och det berodde nog på att jag hade magkatarr då men även nu känner jag av att den inte riktigt passar. Vill ni ha omega-3 olja som fungerar, köp den i flytande form, inte som piller även om de är lättare att ta.

Uppdatering: Jag har börjat ta Vitamar fiskolja i flytande form. Jag vet inte om det är ett sammanträffande men jag känner mej lite mer alert och pigg. Jag tar en matsked om dagen och jag ger också en tesked om dagen åt min son (dagsdos är två teskedar).

Resveratrol – Antioxidant som finns i t.ex. rödvin. Skyddar mot cancer och verkar positivt för blodcirkulationen.

Probioter – Bakterier som behövs för att vi ska kunna bryta ner födan i matsmältningssystemet. Kan vi inte bryta ner maten bra, så mår vi inte heller bra och vi får olika hälsoproblem. Många hälsoproblem, t.ex. vissa allergier, kan man minska eller rent av bota med probioter. Jag tar 2 tabletter dagligen och de innehåller även prebioter. Tycker mej må bättre men jag lider inte av allergier eller andra åkommor som direkt skulle märkas.

Prebioter – Föda åt probioterna och som gör dem effektivare.

Saw Palmetto – Bra för prostatan (Källa: Wiki).

Huperzine-AAnvänds vid kognitiva problem och t.ex. mot Alzheimers. Kan även vara bra om man har Myastenia Gravis.

http://www.huperzine.net/

Ingefära – Lindrar smärta i lederna. Jag har ofta ont i fingrarna och ibland även andra leder. Jag tycker att jag har lite mindre värk i fingrarna men det är svårt att säga om det beror på dessa tabletter. Bättre vore att göra te av riktig ingefära men p.g.a lathet så prövade jag köpa dessa tabletter då jag fick dem förmånligt.

— Listan är ännu inte fullständig —

Här är en länk till en utomordentligt bra artikel om olika vitaminer (på finska).

Källor bl.a.

Biovita

Ray Sahelian

Jonny Bowden

Wikipedia

m.fl.

Annonser